2011-12-26

Oppigårds Humlelager

Igår var jag och frugan åter på De Klomp. Vi hade cyklat runt och tittat på årets utplockade version av Vinterljus och tänkte efteråt ta en öl. Mitt sikte var 100 % inställt på vad jag skulle beställa:

Humlelager, en amerikansk ljus helmaltslager från Oppigårds Gårdsbryggeri på 5 %.

Jag vet faktiskt inte så mycket mer om den än just det där.

Färgen är guld, vätskan har an mycket lätt grumling. Det två fingrar höga skummet är ljust varmvitt, det sjunker sakta ner och lämnar massor av rester på glaset.

Den mycket kraftiga doften domineras av amerikansk humle med grapefrukt-toner. Aningar av honung. Det är unte utan att jag kommer att tänka på en AIPA.

Smaken är stor, tidvis är humlesmaken nästan tung. Färska fina toner. Aningar av jordnötter och en fin beska som är stor utan att bli vass. Balanserat besk eftersmak med citrusfrukter och en lite oljig ton. Snyggt.

Kolsyran är medelstark, bubblorna friska och små. Vätskan är medelmjuk.

Troligen den kraftigast humlade ljusa lager jag druckit. India Pale Lager? Jag är mycket förtjust, det här var en av årets ölupplevelser!

Betyg: 4,65. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

Vad hon drack? Kissmayer No. 1 Stockholm Syndrome. Den verkade också god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar