2011-12-10

Krug Dunkles Lagerbier


Torsdag förra veckan. Stockholmsvistelsen fortsätter. Torsdag innebär Tysktorsdag på Akkurat med egenimporterade öltunnor från Franken och hemlagad tyskinspirerad mat. Jag hade hela veckan sett fram mot detta, men kom något sent (halv sex) så stället var redan fullt.

Nå, det var inte värre än att jag kunde beställa en av de fyra? fem? självrunna ölen: Krug-Bräu Dunkles Lagerbier från Konrad Krug Brauerei, Waischenfeld (någon mil öster om Bamberg). Det är en münchen dunkels på 5 %. När den var upphälld och betald fick jag sedan ställa mig vid en hylla för att njuta och recensera.

Färgen är mörkt brun, det fingertjocka skummet mjölkchokladfärgat. Det lämnar fina skumrester när det sakta sjunker ner.

Doften är torr med lite örtig humle. Kakao och kaffe. Lätta jordkällar-toner och jäst. Den får mig att tänka på Tysklands-resan i höstas.

Smaken är först lätt och frisk. Sedan kommer en oväntad men tydlig smak av bladsallad. Lite jordiga-jästiga toner. Tysk lätt humle, viss beska och en lätt kropp.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk.

En lätt och frisk öl med bra karaktär och hyfsat djup.
 
Betyg:  3,63. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 78:00 för 500 ml.

Sedan fick jag tag i en barstol vid baren, och beställde raskt in en schnitzel som var mycket god. Till den en röklager från Hummel, tror jag. Gott det med. Sedan…

1 kommentar:

  1. Om du tänker besöka bryggeriet, vilket livligt rekommenderas, dom har rum för övernattning också, bör du inte ta dig till Waischenfeld, emedan du då har 5 km att vandra tillbaka i riktning Bamberg till bydelen Breitenlesau, som det också står på glaset. Om du ändå hamnar i downtown Waischenfeld kan du uppsöka Brauerei Heckel, det kan vara öppet fast det ser aldrig så ut...

    SvaraRadera