2011-12-28

Brutal Brewing Pistonhead Chimney Sweeper

Jag erkänner direkt. Bilden ser konstig ut. Ihoptryckt på något sätt, inte alls som flaskan som står framför mig. Men det är inte mitt fel. Bilden fick jag från Spendrups förra året, när den här ölen skulle lanserats på Systembolaget. På grund av teknikaliteter fick den dras tillbaka i sista stund. Då kanske flaskorna var av en lite annan modell?

Nå. Brutal Brewing, som vi känner till som varandes inte ett mikrobryggeri under Spendrups, har bryggt en julöl som de presenterar såhär:
Färg: Mörkt mahognyröd.
Doft: Mycket intensiv humleblommig doft med inslag grape och citrus.
Smak: Smaken är humlearomatisk och fylligt maltig med brända inslag av kaffe.
Beskan balanseras med sötma från mörk karamellmalt. Extra stor vikt har lagts vid humlearomen som humlats med aromhumlesorterna Cascade och Tomahawk. Den mycket exklusiva humlen bidrar till ett vitt stabilt skum. Rökmalten ger ytterligare en smakdimension.
Malt: Pilsnermalt, mörk karamellmalt, rökmalt och Caraaroma.
Humle: Magnum, Cascade och Tomahawk

Jäsning och lagring

Pistonhead Chimney Sweeper är en överjäst ale. Huvudjäsning sker i 5 dagar vid 18° C. Därefter sker mognaden i lagertank under 1 vecka vid -1° C.

Riktvärden
Stamvörtstyrka (P°): 14,8
Alkohol (vol %): 5,8
Restsockerhalt (vikt %): 4,1
Färg (EBC): 95
Humlebeska (EBU): 42
Okej, det bör väl besvara alla frågor? Namnet? Pistonhead Chimney Sweeper.

Vätskan är klar, färgen mörkt brun-röd (50 EBC (jag tycker generellt Spendrups har höga värden, har de en annan skala?)). Det tre fingrar höga skummet är brunt, det sjunker sakta ner och lämnar massor av rester på glaset.

Doften har en fin mix av dels amerikansk humle (lite citrus, lite tallbarr) och karamelliserad malt. Knäck, julkryddor, lite örter och en ganska beskedlig beska. Den är inte speciellt söt.

Smaken är dock lite tunnare än vad doften ger intryck av. Massor av karmell-malt, en lite torr citrus-ton och en hel del julkryddor som muskot, kryddnejlika och kardemumma. Torra medel-beska smaker. Kryddor, örter och apelsinskal i eftersmaken som är rätt maltig med knäck och rågbröd. Torra te-lika smaker i det värmande slutet.

Kolsyran är medelkraftig och mjuk i munnen. Små milda bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

En lite överraskande mjuk och kryddig öl (den har bryggts utan kryddor). Inte alls illa, och riktigt bra till en skinkmacka med extrastark senap. Jag undrar hur en amerikansk porter på sådär 6 % från Brutal Brewing skulle smaka?

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid vinter 2011 (lagerstatus). Pris: 13;90 för 330 ml. Bäst före: 08.10.12.

1 kommentar:

  1. Ingen höjdaröl direkt. Den provades på Svenska Ölfrämjandets julölsprovning. Jag tyckte den var väl kolakaramellsöt med för klen beska. Den är betygssatt på Öltorget. Den fick betyget 2 av mig.

    För övrigt så tycker jag att burkens design är motbjudande. Döskallar passar inte på en ölburk.

    Sven-David Svensson
    Lund

    SvaraRadera