2011-12-17

BrewDog Rip Tide

 ”Rip tide” betyder tidvattenvåg. Eller mer specifikt ripström, en kraftig tidvattenström som går ut från hamnen/stranden och kan dra med sig båtar etc. Jag visste faktiskt inte det förrän jag slog upp det alldeles nyss.

Rip Tide är också en amerikansk imperial stout, en del av skotska BrewDogs fasta ölsortiment. Den ligger på 8 %.

Färgen är svart (>100 EBC), det låga bruna skummet sjunker långsamt ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rostad, lite syrlig och maltig. Lite vass, faktiskt. Kakao och hallonsylt. Lite svår att ta sig in i.

Smaken är först rätt torr med en del fatlagrade toner av torkade frukter och vanilj. Balanserad, men oväntat lätt. Italienskt lakritspulver och en sakta växande beska som håller sig i bakgrunden. Rätt lätt kropp, speciellt vid den här alkoholhalten. Svarta vingummin i eftersmaken, mjuk sötma och långt slut med torkade frukter.

Kolsyran är stark utan att vara vass. Vätskan är lätt och aningen torr.

Jag är av åsikten att alkohol i öl inte är något självändamål, och den här är på tok för lätt och enkel för en 8 %-öl, jag har druckit betydligt komplexare brittiska saker på 5 %. Nå, den är ren och snygg i det som finns.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2011. Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 11-05-13.

4 kommentarer:

 1. Vad är "Italienskt lakritspulver"?

  SvaraRadera
 2. @Pulsatorius: Det är ett pulver som görs av rostad lakritsrot. Jag har ätit en glass som är smaksatt med det och som jag kom att tänka på när jag drack den här ölen. Ska gå att köpa hos specialiserade dessert/bakråvare-butiker.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om att den kändes aningen lätt i munnen i förhållande till smaken. Men som nyfiken och ölglad amatör så njöt jag i fulla drag :-)

  SvaraRadera
 4. Ett gott öl helt enkelt!

  SvaraRadera