2011-12-20

BrewDog Winter Porter

I Sverige och Norge heter den här Winter Porter. I övriga världen Christmas Porter. BrewDog är bryggeriet, 6,2 % alkoholhalten och stilen är engelsk porter. Fast inte speciellt klassisk: Den här är kryddad med kakao, chilipeppar och julkryddor.

Färgen är mörkt mörkt brun (90 EBC), vätskan klar. Det tre fungrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt. Det sjunker sakta och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften har en fin svartmalt-sötma. Lite beska och en mjuk söt kola-ton. Aningar av julkryddor och kaffe.

Smaken startar med en fin torr chokladton. Massor av rostad malt, fruktiga chili-smaker (utan någon märkbar hetta). Väldigt försiktiga julkryddsmaker i eftersmaken. Det finns också en mild fruktig beska och en solid rostad maltsmak. Kryddiga toner och en lätt sälta i slutet.

Kolsyran är medel till stark, de många små bubblorna mjuka. Vätskan är mjuk även den.

En fin stark porter med en kryddighet som jobbar med de andra smakerna i stället för att ta över showen helt. Jag gillar, utan att bli helt lyrisk.

Senare tillägg: Det här är en kryddad variant av Alice Porter

Betyg: 3,93. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid jul 2011 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 15 09 12.

1 kommentar:

  1. Testade också denna ikväll och jag kan bara instämma i din recension. Helt klart en bra porter med inslag av kaffe, choklad och chilitoner.

    SvaraRadera