2011-12-29

Djævlebryg OriginAle

OriginAle är en dubbel IPA från Djævlebryg på 8,5 %. Den har skapats med intelligent design, har underrubriken Darwinian Ale och har humlats med 3 engelska humlesorter för att hylla Charles Darwins 200-årsdag häromåret.

Jag köpte den här flaskan när den dök upp på Systembolaget i början av augusti, och så försvann den in i skafferiets gömmor. Illa för en DIPA, frågan är hur den mår?

Färgen är guld med en aning röd (25 EBC), vätskan är klar. Det varmvita skummet är rätt lågt, det sjunker rätt fort utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är något unken. Lite beska, oxiderade russin och toffee.

Smaken har en viss beska. Grönsaker, oxiderade metalliska toner, rätt kraftig maltsötma. Smakerna är råa och obalanserade. Sötma, metall, rostade nötter och en växande beska. Stark alkoholsmak i avslutningen.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är medelmjuka. Vätskan är an aning tjock.

Jag köpte den här flaskan i augusti, bäst före är om ett knappt halvår. Trots det har den tydliga oxiderade toner, kanske beror det på de engelska humlen som jag vet reagerar lite annorlunda än de klassiska amerikanska högalfa-sorterna när man använder dem i större mängd. Jag hällde ut det mesta.

Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter augusti 2011 (slutsåld). Pris: 49:90 för 500 ml. Bäst före: 05-2012.

3 kommentarer:

  1. Drack OriginAle som hyfsat fräsch ändå, men jag var inte alls glad i den då heller. Kanske var det de engelska humlesorterna, men jag är mer benägen att tro att danskarna liksom svenska småbryggerier ibland tar sig vatten över huvudet. ;) Det blev inte så bra den här gången, helt enkelt!

    SvaraRadera
  2. Tycker inte den här ölen går ihop någonstans. Har testat den 2 ggr. Både en flaska som var relativt ny och en som var på väg att gå ut i datum. De åkte ner i vasken båda två..

    SvaraRadera
  3. Är det så generellt att Ipor blir dåliga fort?

    SvaraRadera