2011-12-24

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

The Fundamental Blackhorn är en amerikansk imperial stout på 11 %. Den är bryggd av danska Hornbeer på kaffemalt(?), chokladmalt, svartmalt och honung. Beskan är maffiga 120 IBU, den är torrhumlad och lagrad med ek och valnöt (jag gissar att det är chips i ståltank). På etiketten rekommenderar de att den kombineras med kraftiga ostar, ädelost eller mörk choklad.

Jag hoppas att det är en duglig öl för julaftonkvällen.

När jag häller upp den möts jag av en svart vätska. Kolsvart, ingen brun kant här inte. Det låga skummet är varmt mörkbrunt och lämnar lite rester på glaset när det sjunker ner. Det ger ett relativt stillsamt intryck. På botten ligger en tjock jästkaka.

Doften är kraftig och lagrad. Kaffekarameller, ekfat, katrinplommon, lite maltsyrlighet, söt honung, karamell och röda bär. Torra toner av mörkt bröd och irländsk whisky. Alkohol i bakgrunden. Den är dock lite… spretig?

Smaken är först torr, men det kommer snabbt en mjuk sötma. Starkt sötat kaffe, honung, sötlakrits, lite salta toner. Rostad malt i mängd, såklart, men också lite mörk rom och whiskey-fudge. Ytterst försiktiga aningar av rök. Medelstor kropp. Lite hallon och plommon/katrinplommon. Eftersmaken är torrare, beskare och lite striktare: Aningar av tobak, alkohol, färska blommor, kakao och en kryddig antydan av muskotnöt. Avslutningen är mjuk med frukter, gräddgodis och mörk choklad.

Kolsyran är mild, de många mjuka bubblorna är små. Vätskan är medelmjuk och medeltorr.

Jodå, den här gick ner. Fast med så mycket råvaror, alkohol och jobb bakom så hade jag väntat mig lite mer, faktiskt. Den kanske hade behövt stå och vila några år till? Mina Kung Oscar pepparkakor och Ilchester Beer Cheese fungerade dock förträffligt till, och skapade en kryddkombo som inte ligger långt ifrån Unicum. Mmm…

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter augusti 2011 (slutsåld). Pris: 58:90 för 500 ml. Bäst före: 15 05 2021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar