2011-12-15

Mikkeller Wet Hop Kellerbier

Äntligen: Förkylningen håller sig i schack och jag har en icke-upptagen kväll. Öldags!

Det blir en öl jag köpte med mig från Stockholm häromveckan, Wet Hop Kellerbier, en kellerbier på 5,5 % som Mikkeller bryggt hos De Proef.

Men det hade inte varit en öl av Mikkel om han inte konstlat till konceptet på något sätt. Så den här har humlats med färsk (”våt”) humle och ölen har efter jäsningen fått ligga i tre dagar i ståltank med ek-spån.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan klar (det finns jästfällning i flaskan). Det jättehöga skummet är varmvitt och luftigt, det håller sig kvar rätt länge och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är välhumlad met tysk-tjeckiska toner av hö, blommor och träsav. Aningar av jäst/ägg/svavel. Lite jordig beska och en aning av spånskiva. Den är rätt mild och lite… undflyende?

Smaken är först besk och medelsöt. Aningar av ekfat och gröna växter. Lätta och lite syrliga beska toner. Låg till medium kropp. Alkohol och en ren beska såväl som blommor och aningar av bröd-jäst och gröna bananer i slutet.

Kolsyran är medelstark men samtidigt lite trött. Små bubblor. Vätskan är något torr.

Jag blir inte riktigt klok på den här. Jag känner inte igen den som en kellerbier, den är för klar i smakerna för det. Och den lätta ek-smaken passar inte in bland de andra smakerna. Nja, ett experiment som inte riktigt funkade. Inte dålig, men… Oinspirerad? Och rätt dyr dessutom.

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter december 2011 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 03/11/12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar