2011-12-09

Nynäshamns Tjockhult Tjinook

I våras, i slutet av april, dök det upp konstiga nyheter på krogarna Oliver Twists och Akkurats hemsidor. Någon hade brutit sig in hos Nynäshamns Ångbryggeri och bryggt någon öl som låsts in i en tank. Några ölbloggar hängde på. Historien rullades upp. En mytisk södermalmslegend, Tjinooken, låg bakom tjyvbryggandet.

I mitten av maj berättade så krögare Stene att det hela varit ett sätt att hypa de båda krogarnas nya husöl, en amerikansk pale ale ljus lager på 5,1 % som hade hög hinakabilitet som främsta mål. Det allittererande namnet fick bli Tjockhult Tjinook.

[…] Vad som också var viktigt var att ölen skulle vara en ”drickaröl” av ölälskare för ölälskare. Vi ville absolut INTE skapa ett öl som skulle slå världsrekord i underhållningsvärde och uppfinningsrikedom. Det skulle vara en öl som kan avnjutas i flera glas och inte bli för mycket vara sig i alkohol eller smak.

Helt enkelt en öl som vi kan stå för och dessutom mer än gärna häller i oss många av själva. […]

Innehåll: Pilsnermalt med en aning karamellmalt. Och så humle. Rätt mycket, fast som hela kottar och tillsatta rätt sent i koket: Karaktär, snarare än hård beska var målet. Huvudsakligen Chinook, som namnet antyder, men också Citra och Centennial. Uppskattad beska 35 IBU.

Så kom ölen och folk verkade gilla den. Jag drack en slurk på SB&WF i höstas och uppskattade, jag tyckte de lyckats med sitt mål med en god öl som man ville ha en till av. Fast det skulle dröja tills i onsdags innan jag kom iväg att recensera den.

Det stenhårda höga skummet är vitt. Det håller sig kvar länge och lämnar mycket skumrester på glaset. Den klara vätskan är ljust guldfärgad.

Doften är frisk och amerikansk. Massor av citrus-humle och en närmast bitande beska. Klara tydliga toner.

Smaken utmärks även den av tydlighet och renhet, samtidigt som den är väldigt lättdrucken. Massor av uppfriskande humle och beska. Citrusskal. Lite sötma. Medel-kropp. Än mer växande beska i den rätt korta eftersmaken (åter rena och klara smaker). Avslutningen bjuder på en lång beska.

Kolsyran är frisk, de små bubblorna livliga. Vätskan är lite lätt.

En enormt lättdrucken och god APA ljus maltbaserad alkoholhaltig välhumlad dryck, och en självklar törstsläckare. Väl utöfrt jobb!

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Fat på Akkurat och Oliver Twist. Pris: 68:00 för 400 ml.

6 kommentarer:

 1. Tävling! Vinn presentkort i fototävling med temat ÖL!

  SvaraRadera
 2. Men... det är ju en lager, inte en pale ale!

  SvaraRadera
 3. Njaaaa, det beskrivs ju fortfarande som en god APA...American Pale A-Lagare.

  SvaraRadera
 4. 40cl för 66:- på Rover, gbg

  SvaraRadera