2011-12-25

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout

Eftersom jag recenserat den här tidigare ett par gånger ska jag bara ta några noteringar nu:

Sotholmen Extra Stout, en foreign stout från Nynäshamns Ångbryggeri på 7 %. Årets batch.

Svart. Ganska stort brunt skum som försvinner iväg igen.

Doften ät torr, träig och rostad.

Smaken är lite tjurig och svårflörtad. Jag brukar beskriva bryggeriets hussmak som "IKEA-lager” med en mix av färskt trä och spånskivor. Den här har det mångdubbelt, det är en mycket torr smak med antydningar av starkvin och röda vinbär. Men också en tydlig ton av stall och ladugård som får mig att börja fundera på brettanomyches-jäst.

Rätt lätt kolsyra med tydliga bubblor. Torr vätska.

En torr och, som sagt, lite tjurig öl. Det finns inte många smaker att utforska, men de som finns jobbar bra ihop och skapar en komplexitet i sig självt.  Lite av en motsats mot den Fundamental Blackhorn som jag drack tidigare i kväll.

Betyget borde bli någonstans strax under en fyra.

1 kommentar:

  1. Nu har jag inte druckit den på flaska på länge men hävdar bestämt att den på fat är sveriges bästa öl. I min mun. kanske inte i andras. Tror nog att det får bli en från årets batch i morgon, om det finns något kvar i fatet vill säga.

    SvaraRadera