2011-12-28

Notiser LXIII


Lite tid över? Varför inte läsa ett litet reportage som The Economist gjort om öllandet Belgien? Inga jättenyheter för oss redan frälsta, men trevliga inblickar från Westvleteren och AB-InBev. Länk.

= = =

BeerAdvovate är i ändringstagen igen vad gäller antalet recensioner per öl. När jag började recensera på siten 2003 fick man recensera en gång per serveringstyp (flaska, burk, cask, growler…). På RateBeer hade man på den tiden en databaspost för varje serveringstyp.

Sedan ändrades det så att man fick skriva in 10 recensioner av varje öl oavsett serveringstyp. Varför? ”For the hell of it!” tror jag var huvudargumentet.

Detta drogs tillbaka efter ungefär ett halvår eftersom det tog för mycket resurser på Ölbrödernas då föråldrade serverpark (det viktade betyget räknades efter varje användares medelbetyg) och bredbandsräkningen. I stället blev det en annan extrem: Bara 1 recension per öl, den senaste.

Så gick det ett tag och plötsligt tilläts en recension per öltyp igen, detta eftersom en öl på flaska och cask (exempelvis) kan vara ganska olika öl. Och så har det varit i några år.

Nu har Ölbröderna åter beslutat sig för att ha den senaste recensionen, och radera resten. Detta eftersom de misstänker att systemet används av vissa användare för att manipulera betygen, som tas fram med en ganska komplex algoritm.

Ack ja. Ett problem med BeerAdvocate är att grundarna och ägarna (Öl)bröderna Ahlström ser siten som sin privata egendom och har efter en incident i sitens början blivit ganska paranoida mot användare som är ute efter att förstöra deras livsverk.

Jag hade helst haft kvar dagens system.

= = =

BrewDog har gjort det igen.

En omöjlig öl.

Den här gången en gyllene imperial stout.

Den har tagits fram bland annat med stora mängder havre, kaffe och kakao för att den ska bete sig som en stor kolsvart öl. Abstrakt AB08 är namnet. på webbutiken sålde den slut på några minuter, vi får väl se om den kommer hit, Cask Sweden verkar ha god hand med sin leverantör så helt omöjligt är det kanske inte. Läs mer här.

BrewDog pratar för övrigt, på sitt lite speciella sätt, om planerna inför 2012 i en liten video, länk.

Och så har de blivit stämda av AB-InBev för att ha använt klipp från AB-Inbev-reklamfilmer i sina reklamfilmer. Länk (via BeerNews).

= = =

Bishops Arms i Örebro ska i vår köra med ölprovningar ledda av folk från Sveriges småbryggerier. Först ut är Närke Kulturbryggeri den 10 januari 2012. Det kommer dessutom att bli en liten ”tap takeover” och de kommer under kvällen att servera 6 Närke-öl från fat. Mer information ska komma på krogens hemsida.

= = =

Närke ja. De har tillsammans med Bishops Arms Folkungagatan i Stockholm bryggt Folkungagatans FOLKale som kommer att serveras vid krogens 4-årsjubileum den 19 januari. De utlovar också sin häftigaste fat-lineup någonsin den dagen. (via ölhunden.se)

= = =

Sugen på nytt jobb? Carlsberg Sverige söker just nu en ”marknadsinriktad ölprojektledare” och jag kan tänka mig att det finns kandidater bland er läsare. Länk.

= = =

Det känns som om världens näst största bryggerikoncern SABMiller börjar röra på sig lite mer i Sverige. Öl från amerikanska Leinenkugel's kommer nu att börjar importers till svenska krogar. Först ut blir deras weinerlager Leinenkugel's Red.

= = =

Nu är det inte långt kvar innan man kan beställa öl från svenska småbryggerier styckvis i hela landet. Ängö Kvartersbryggeri pratar om detta med Sveriges Radio P4 Kalmar, länk.

4 kommentarer:

 1. Ska bli kul med AB 8 har sett fram emot den sedan de tillsammans med Stone presenterade en blond IS som aprilskämt http://vimeo.com/10530570

  SvaraRadera
 2. Styckevis öl från svenska småbryggerier? Det kan ju vara årets ölnyhet! Gräv gärna mer i detta! NÄr kommer det att hända t ex?

  SvaraRadera
 3. Abstrakt AB08 kommer 1:a Februari som vinkällarbolagetlansering (T7?) tror det var 720st flaskor!

  :-)

  SvaraRadera
 4. @Tomas K: Det har varit klart sedan i oktober, läs mer här och mina reflektioner här.

  @Robert: Det var noterat, känns som man borde hitta en flaska bara för att en gång ha druckit den.

  SvaraRadera