2011-12-07

Dark Star Oktoberfest

Dark Star Brewing Company. Ännu ett engelskt bryggeri som jag inte direkt detaljstuderat. Jag vet ungefär att de ligger i södra England, har en mycket hög lägstanivå på sina öl och har under många år levererat  cask ales till Oliver Twist och Akkurat.

Och att deras bitter med amerikansk humle, Hophead, är en av mina verkliga favoriter, en klassiker helt enkelt (som jag drack det sista glaset från den tunnan av under måndagen). Och så deras Espresso Stout… Mmm.

Men Hophead drack jag (utan att recensera) förra måndagen till OTs BBQburgare. Jag har upplevt sämre krogbesök om vi säger så. Jag återkom dock redan på onsdagen för en verklig klassiker ur deras meny: Janssons Frestelse. Jag har fortfarande inte stött på någon som gör den bättre!

Till det skulle man ju dricka något. Valet var inte svårt: De hade Oktoberfest, en Märzen på 5,2 % från Dark Star som de brygger av tysk malt och humle under oktober. På cask.

Färgen är ljust bärnsten, vätskan klar och det mycket låga skummet vitt. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är humlig. Lite hö. Ganska söt. Bra beska.

Smakupplevelsen från början till slut är mer typisk för Dark Stars ljusa ale än en Märzen. Här finns det en hel del humle, är den rentav torrhumlad? Fruktig och medelsöt. Aningen torra toner av citrusfrukt och blommor i eftersmaken. Torr-beska och mjukt söta smaker kompletterar varandra. Aningar av jäst i slutet.

Lätt kolsyra. Få små men ändå ganska friska bubblor.

Jo, som sagt. En jättegod öl, men inte mycket till en Märzen. De torra humletonerna skapar en jättefrisk ölupplevelse.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 69:00 för 473 cl ml.

Bild: Dark Star Brewing Company.

4 kommentarer:

 1. Mmmm... Jag gillar också Hophead. Och Dark Star är oftast trevliga och känns något fräschare i den annars något gubbiga real ale-världen.

  SvaraRadera
 2. Jäklar vilken prisvärd öl

  SvaraRadera
 3. 473 ml? Hur kommer det sig? Kan de verkligen hälla upp så pass exakt?

  SvaraRadera
 4. @ Delreich:
  473 ml är en Amerikansk pint...

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera