2011-12-04

Ridgeway Lump of Coal

Veckan i Stockholm innehöll en och annan öl.

Den första jag recenserade var på Man In The Moon, Östermalmskrogen Vasastadskrogen som jag ofta glömmer bort. Det är fel del av stan liksom. Att de inte själva importerar gör också att deras öl ofta också dyker upp ute hos oss ute på landet. Men nu hade jag ätit en utsökt Bibimbat på Ariarang, och då låg ju Man In The Moon i närheten.

Hm, det var nog 5 år sedan senast eller något ditåt.

Stället var sig likt, det är en av de få krogar i Sverige som har baren i en ö i mitten av lokalen. Det är murrigt och brittiskt på ett trevligt sätt. Och ganska lugnt en tidig tisdagskväll.

Under december kör de med en stor julölskampanj, ”En Godare Jul”, som man kan läsa mer om här. Jag ögnade igenom fatölssortimentet med stor entusiasm och valde till sist ut en svart öl, Lump of Coal från engelska Ridgeway Brewing. Fatet är från förra årets tappning, 2010.

Färgen är svart, det fingertjocka skummet är gyllenbrunt. Lite skumrester blir allteftersom kvar på glaset.

Doften innehåller framför allt söta röda bär, lite beska, lakrits oh hallongodis.

De röda bären återkommer i smaken, liksom en bränd ton som gav associationer till brända popcorn. Salta hallon-godis noteras också. Eftersmaken är relativt lätt med mer av de där röda bären, lite ren lakrits och tyskt rågbröd. Växande fruktig efterbeska och aningar av lagrat starkvin.

Kolsyran är frisk, de små bubblorna lika friska. Vätskan är rätt lätt, men inte så det stör.

En engelsk stout som höjer sig över medelbetyget, jag insåg först i efterhand att den var på 8 %, jag hade själv gissat på kanske 5 % så välgjord var den. Tyvärr serverades den på tok för kall, något som tjejerna i baren var medvetna om men som det inte gick att göra något åt. Det förtog dock något av upplevelsen även om jag försökte ignorera detta vid betygsättningen.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 89:- för 500 ml.

Bild: IBU Store.

3 kommentarer:

  1. Man in the Moon ligger i Vasastan, dock precis på gränsen till både Norr- och Östermalm...

    SvaraRadera
  2. @Tarre;: Jag erkänner att jag tvekade om stadsdelen men litar på dig.

    SvaraRadera
  3. Man in the Moon importerar visst eget, främst belgiskt.

    SvaraRadera