2011-12-16

Gouden Carolous Christmas

Från The Rover.
En öl jag recenserat tidigare, fast inte här på bloggen. Gouden Carolous Christmas är en stark belgisk mörk ale på hela 10,5 % från belgiska Het Anker.

Fösta gången jag drack den här var det från ett årsgammalt fat på The Rover en kall vinterdag 2004. Då var den en av mitt livs största ölupplevelser och jag smällde till med förkrossande 4,85 i betyg. Tre år senare var det på flaska och jag saknade då lite av de oxiderade tonerna och gav 4,35.

Så det blir en liten snabbrecension här och nu.

Färgen är mycket mörtkt rödbrun (50 EBC), det låga gyllene skummet sjunker undan rätt snabbt till ett vitaktigt flor på ölen. Vätskan är klar, det finns en minimal jästfällning i flaskan.

Doften är fylld av torkade röda bär, knäck, marsipan och lite starkvin. Stora toner, men först när ölen blivit ganska varm. Ganska återhållen jästighet, men så brukar väl Het Anker-ölen vara?

Smaken är som väntat stor, fruktig, balanserad och komplex. Röda bär, madeira, grädd-godis, geléhallon, variernade sötma och en värmande alkohol som aldrig blir dominant eller kemisk. Marsipan, hasselnötter och lagrad ost i eftersmaken. Massiva grejer.

Kolsyran? Kraftig och nästan vass med små bubblor. Vätskan är förhållandevis lätt.

Jodå, det här är fortfarande en av de kompetentaste belgiska dessertölen, som passar perfekt till hårdost och ädelost. Men den blir ännu bättre efter 1-2 år: Hamstra. Lagra. Speciellt till det här priset…

Spontanbetyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid jul 2011 (lagerstatus). Pris: 29:50 för 330 ml. Bäst före: 04/10/14

Senare tillägg: I min jakt på illustration till denna recension kollade jag runt på Het Ankers webbplats, och såg där att denna öl innehåller en hel del kryddor. Det var inget som stack ut direkt. Gott så. 

3 kommentarer:

  1. 10st inköpta till källaren. Ska dricka 2005:or på julafton :)

    SvaraRadera
  2. Ligger bra till som en av julens riktigt goda :-)

    SvaraRadera
  3. Brutal lakritssmak som slår ut och krossar allt annat i de 3 flaskor jag provat. Synd på en öl jag förväntat mer av då de andra carolus jag provat vart sjukt bra. Synd

    SvaraRadera