2011-12-05

Skebo Heeri Kuu

Jag är väldigt svag för referenshumor. I Manegen Med Glenn Killing eller Hassan Med Topplistan. Det är min sorts humor. Förutom busringandet då. Sketcherna var roligare.

Som vinnaren i ringa-in-tävlingen ”Indieskämt”: 

- Varför kan Page Hamilton stagediva hur mycket som helst utan att skada sig? 
- Han har Helmet. 

Obetalbart. Programmet blev givetvis ännu roligare att ha en tidig indienörd i gymnasieklassen som kunde förklara de obskyraste sakerna.

Referenshumor. Denna uppskattning har en baksida, jag blir lätt lite inåtvänt funderande om jag hittar något som kan vara referenshumor, men där jag saknar referensramarna. Som film. Jag tittar inte på spelfilm, så där har jag nog missat en hel del humor.

Som den här ölen: Herri Kuu från Skebo Bruksbryggeri, specialbeställd för Akkurats skotska veckor som pågick fram till för några dagar sedan. Det är en 80/-, en scottish ale på 4,3 % som fanns på cask.

Är det referenshumor där jag missar referensen? Kanske, det känns lite så. Hm, om jag skulle skriva in recensionen i stället? Det är inte mycket annat att göra när jag sitter hemma med förkylning och feber.

Färgen är mörkt röd, vätskan klar. Det låga skummet är ljust brunt.

Den mjuka doften har toner av honung, trä och karamell. Den är ganska lätt men väldigt balanserad.

Smaken startar med en spännande ton av nyklippt gräs och en mjuk mild beska. Jästiga toner av trä som jag väl känner igen från deras andra öl, kan det vara jästen eller de öppna jäskaren som ger den här välbekanta tonen? Den ganska lätta och korta eftersmaken har toner av karamelliserat socker/knäck och fruktig humle.

Kolsyran är något starkare än vad jag väntat mig från en real ale. De små bubblorna är lätta på tungan. Vätskan är medelmjuk och aningen torr.

En skotsk ale ska ha fokus på sötma och malt. Tyckte ärligt talat att den här var lite för lik de andra specialölen som Skebo brukar brygga åt Akkurat/OT, jag läste någonstans att de brukar ”vrida och vända på sina recept för att få fram nya speacialare” och det ger öl som är rätt lika varandra. Speciellt med den hussmak som de utvecklat genom åren. Inte alls dålig, men inte så maltig som jag hoppats på.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Engångsbrygd, cask på krogen. Pris: 78:00 för 568 cl.

Real Ale-lineup!

2 kommentarer:

  1. Heer kuu kanske är en ordvits på hur det låter när en skotte uttalar Hairy cow? Se bilden ;)

    SvaraRadera
  2. Med tanke på bilden på etiketten tror jag Anonym har rätt. Kanske dessutom en blinkning åt Holy Cow?

    SvaraRadera