2011-12-19

Sigtuna Vinterlager

Sigtuna Vinterlager är en mörk eurolager (eller är det en München Dunkles? Jag tvekar.) på 5,2 % från Sigtuna Brygghus. Det är en av årets nya julöl.

Färgen är brun (35 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt. Det sjunker långsamt utan att lämna märkbara rester på glaset.

Doften kombinerar en hö-aktig beska och söt rostad malt som mest får mig att tänka på korn-knäckebröd. Rätt frisk men inte överdrivet komplex.

Smaken är mycket maltig med en hel del knäckebröd och rostade toner av karamelliserat socker och lite toffee (utan någon större sötma). Torkade blommor i den rätt torra eftersmaken, så väl som lite mörkt matbröd, stekt kött och en aning kaffe.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna små. Vätskan är rätt torr i munnen.

En mörk lager, snygg och ren utan några krusiduller. Men också utan något större djup.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid jul 2011 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-07-24.

2 kommentarer:

  1. Hej! Skulle du som är en duktig ölkännare förklara eller säga varför inte Samuel Adams Honey Porter inte finns på systembolaget längre? Tacksam för svar. MVH Lars-Göran

    SvaraRadera
  2. @Lars-Göran: Jag tror du får bättre svar från Systembolaget eller/och importören Galatea än från mig.

    Jag gissar att det var en tillfällig nyhet som tog slut, helt enkelt.

    SvaraRadera