2008-05-11

Gulyás leves

I eftermiddags lagade jag mat, det har blivit rätt lite sånt på senare tid.

Under ett besök på Bishops Arms Linköping beställde jag in en portion Gulasch och fick in en skål köttfärssoppa med botten full av Crème Fraîche. Vilket var ganska gott, men väldigt långt från den maträtt jag ätit i Budapest.

Så jag rotade åter fram det recept som var mest likt det jag ätit på den trevliga och anspråkslösa krogen St Jupat, ett kvarter från reseknutpunkten Moszkva Tér på Buda-sidan.

Gulyás leves (Gulaschsoppa)

Receptet är för 4 portioner, vilket är lagom om man äter vitt bröd till. Dricka? En söt ljus enkel lager - Åbro Original borde funka. Efteråt en skvätt rumstempererad Unicum!

Finhacka en stor gul lök. Fräs i 2 msk matolja.

Strö över 1 tsk starkt paprikapulver.

Lägg i 4 hg tärnat nötkött av billigt snitt (bog är utmärkt, det ska gärna vara ganska fett).

Tillsätt 2 tsk salt, en skivad paprika (gärna en grön spetsig "snackpaprika"), en tomat (eller tomatpuré och vatten).

Koka upp och låt puttra under lock tills köttet nästan känns klart.

Tillsätt 2 hg av skivade rotfrukter: Morot är obligatoriskt, komplettera gärna med palsternacka eller persiljerot. Till det 3 hg fast potatis, strimlad eller tärnad.

Ha i generöst med hel kummin. Späd med 1,2 l vatten. Låt koka upp under lock och låt sedan puttra tills morötterna känns färdiga.

Sist smakar man av med skivad röd paprika, salt och skivad spansk peppar efter smak. Och inte minst viktigt, en rejäl bit ungersk rökt korv i tunna slantar. De flesta går bra, jag brukar leta efter Gyulai men även Chorizo och Kolbasz går bra, i värsta fall kan man ha i Ungersk salami.

Nudlar

För att få en matigare soppa brukar jag göra "degnudlar", även detta efter ungersk förlaga.

Blanda 100 g vetemjöl, 1 ägg och lite salt, det ska bli en hård deg.

Rulla ut till tunna grissini-liknande stavar i mer mjöl.

Skär av tunna skivor (5x5x2 mm). Lägg dem i en skål med mjöl, skaka allteftersom för att undvika att bitarna tar fast i varandra.

Sila degbitarna från mjölet. Lägg i dem i den nästan färdiga soppan; när de är helt vita är de klara.

4 kommentarer:

 1. Hejsan Bark. Kanonblogg som sagt!

  Ungerskan är inte alltid så lätt, du avser givetvis St Jupat, ett genuint träställe med monsterportioner - en tallrik räcker till 2-3 personer.
  Gammal ungernstudent här vet du. För tio år sedan hade man öppet dygnet runt.
  http://www.stjupat.hu/

  SvaraRadera
 2. Du skulle bara veta hur mycket värdefull betald arbetstid som gått åt till att försöka hitta vad krogen hette. Tackar!

  Ett riktigt trevligt ställe, trots att de bara hade Dreher och Hofbräu när jag var där. Men en färsk kall Dreher för 24 SEK halvlitern är helt OK.

  Ack, nu blir jag nostalgisk.

  SvaraRadera
 3. Menar du spiskummin i receptet när du bara skriver "hel kummin"? Det är en smak jag associerar med gulasch, till skillnad från "vanlig svensk" kummin eller svartkummin (nigella).

  SvaraRadera
 4. Jag menar faktiskt kummin (caraway, Carum Carvi). Spiskummin kanske är gott i också, men jag tycker att kumminsmaken är den rätta smaken.

  SvaraRadera