2008-05-10

Harboe Bjørnebryg 2,8%

När skattereglerna gjordes om för öl 1 januari 1997 blev plötsligt bryggeriernas volymprodukt, folkölen på 3,5% dyr. Men Sverige lyckades förhandla så att drycker på upp till 2,8% betraktades ur skattesynvinkel som icke alkoholhaltig. Däremot är det 18-årsgräns på att köpa den och det krävs tillstånd för att sälja den (väl?).

Bryggerierna var lite osäkra om vad man skulle kalla de nya sorterna. I alla fall de stora försökte lansera 2,8-ölen med namnet Sverigeöl och 3,5-varianterna för Extra eller Special. Men till slut så blev det siffrorna som fick namnge dem: Tvåkommaåttor och Trekommafemmor. Det är väl inte många som säger folköl idag?

Och dagens tvåkommaåtta är en ljus lager från Danska Harboes Bryggeri; Bjørnebryg 2,8%.

Harboe är ett bryggeri som främst jobbar med lågprisöl och att brygga öl för andras "egna varumärken". Har du köpt en billig platta öl från Danmark eller tyska gränsbutiker är chansen stor att det tillverkats av Harboe i Skælskør, Själland. Deras storsäljare i Sverige är den extrastarka lagern med samma varumärke, som vilken brukar vara en av Systembolagets mest sålda öl. Mer av prisskäl än av kvalitetsskäl, kan man tänka.

Men vad jag skriver strunt. Till ölen!

Färgen är ljust guldgul; det stora skummet är luftigt och benvitt. Inga rester på glaset.

Doften är lätt med lite maltiga toner av deg och en aningen kemisk bitterhet. Mycket svaga nyanser av mineraler och vetemjöl.

Den första smaken är lite degig men den tonar ut till en vattnig smak av mineraler och lätt sötma. Lika svaga som underliga bismaker av wellpapp och smörgåsrån. Eftersmaken är vattnig med en touch av margarin i slutet.

Kolsyran är liksom storleken på bubblorna medel. Vätskan är närmast vattnig.

Jag vet inte om det finns så mycket mer att säga om den här... Att den var billig, kanske. Tror jag gav under 2,50 för en halvlitersburk. Betyg: 2,5.

4 kommentarer:

 1. Köper också en del öl på 2,8. Helt ok till mat under vardagarna och billigare än mjölk.

  Var förresten ute på utflykt idag till Mölndal och den ICA-butik som börjat sälja Dugges nya folköl. Det sket sig dock då de hade stängt redan kl. 17...

  SvaraRadera
 2. Vilken ICA-butik i Mölndal är det som säljer dom? Blir till att vallfärda till Mölndal nu.

  SvaraRadera
 3. ICA Lyan i Rävekärr.

  Idag hann jag dit innan de slog igen portarna men typiskt nog var ölen helt slut!

  SvaraRadera
 4. Köpte en påskvariant av ölen, "Påskebryg" 2,8% och får säga att den är hyfsad för det billiga priset. Den kostade 3 kronor för en burk på Netto. Har smakat Bjørnebryg för länge sedan och minns att den inte var någon höjdare. I sådant fall är Påskebryg lite bättre och funkar helt ok till mat. Dock lär jag dricka riktig starköl till den goda påskmaten och inte 2,8:or. Påskebrygden blir till vardagsmiddagar och inte till påskmiddagarna.

  SvaraRadera