2008-05-28

Zlatopramen Half n' Half

Zlatopramen Half n' Half från Tjeckiska delen av Drinks Union; Zlatopramen. En blandad öl, en "half n' half" på 4,8%.

Färgen är djupt brun-bärnsten. Det två fingrar tjocka skummet är benvitt och kompakt. Minimala skumrester.

Doften är sur-bitter med lite kemiska aromer. Lite rostad malt, tvål och läder.

Smaken är rätt kraftig. Först dyker smaker av sur mjölk och champinjoner upp. Sedan stickig söt malt, lite maltvinäger och köttsky. Eftersmaken är lätt kemisk med medelstor beska och toner av vått läder, wellpapp och smör. Avslutningen är söt.

Kolsyran är medelstark; små mjuka bubblor. Vätskan är lite klibbig.

En konstig öl med underliga bismaker. Jag kommer inte att köpa den igen.

Hm, undrar hur den alls hamnade i Systembolagets sortiment? Betyg: 2,3.

12 kommentarer:

 1. Av någon anledning tar importören Åbro in den, men inte Zlato Mörk i sitt restaurangsortiment. Kanske just därför att den passerat SBs nålsöga så att det lönar sig att ta in stora kvantiteter? Jag ska tjata på dem vid tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Nja, nonsens och skitsnack. Denna öl är riktigt, riktigt god!

  SvaraRadera
 3. Bästa ölet som finns

  SvaraRadera
 4. Har provat den ett par gånger och den har blivit en riktig favorit. Förstår inte alls kritiken.

  SvaraRadera
 5. Håller med de ner eller överstående det här är en av de godaste ölerna oavsett mörk eller ljus öl man kan dricka. Ölen är faktiskt ett måste att ha testat några gånger. Enligt mig så är den helt underbar till både grillat och som sällskaps öl.

  SvaraRadera
 6. Förstår int heller kritiken detta goda öl får, tycker om mörk öl, mest stout och porter, men när det gäller mörk lager så är detta min nya favorit, ralativt prisvärd är den också....

  SvaraRadera
 7. jag är lite kluven mellan den kritik den får och de som säger att den är jättegod. Egentligen gillar jag den nog inte, men det var nog den första "mörka" öl jag verkligen uppskattade och kombinationen half n half är nått jag vill utforska vidare! så den var kanske mer spännande än god, men för den sakens skulle inte alls oaptitlig. vrkligen half n half haha

  SvaraRadera
 8. Denna ölen är en av det bättre jag smakar och det är en av det öl som jag längtar till när suget efter bra och välsmakande öl sätter igång. Tvål? Vart får du den smaken ifrån? Detta är en utmärkt öl som passar gentlemän som uppskattar en lite mera komplex men ändock lättdrucken öl!

  SvaraRadera
 9. Provat den för första gången idag....någon tvålsmak kan jag inte finna. Det är en riktigt god mörk öl. Och jag dricker alltid mörk öl :)

  SvaraRadera
 10. Nej den är inget vidare alls.
  Kommer ihåg den som god men har ju kört med Spaten och Fat Tire länge nu som är milda.

  SvaraRadera
 11. Det här tycker jag är en god öl och inte alls så söt som t.ex Bayersk öl. Tycker inte heller den smakar kemiskt. All Tjeckisk öl har en typisk besk kemisk bismak men den är mindre framträdande här.

  SvaraRadera
 12. Min nya favorit!

  SvaraRadera