2008-05-09

Shipyard Royal IPA

Shipyard Brewing, Maine har en serie säsongsöl i en serie som kallas Brewer's Choice. Våren(?) 2008 är den en engelsk India Pale Ale med namnet Royal IPA och styrkan 6,5%.

Färgen är djup koppar; skummet beige, två fingrar högt, mycket luftigt och fast. Massor av skumrester på glaset.

En närmast aggressiv bitter humledoft stiger ur glaset: Bittra metalliska toner blandas med smör, småkakor, torkad frukt, lite alkohol och en touch av rökighet.

Smaken är bitter och humlefrisk, men det är gjort i en engelskt balanserad stil snarare än en slå-i-huvudet-med-träpåk-amerikansk tolkning. Massor av bröd (ljust rågbröd? Finncrisp?) från den torra lätt rostade malten. Beskan är på samma gång robust och elegant; fruktiga toner av mogna äpplen, apelsinskal och stjärnfrukt. Alkoholen är knappt märkbar. Eftersmaken är bitter, torr och innehåller lite smaker av smör och frukt.

Kolsyran är mild; vätskan relativt lätt.

En välgjord tolkning av en engelsk IPA men kanske aningen bittrare än originalen. Inte dumt alls. Betyget blir 4,0.

5 kommentarer:

 1. På tal om bittert så kommer jag att besöka Monks Café nästa lördag (bra så långt) men tyvärr har jag bara ca 80 minuter på mig att testa deras sortiment. Därför tänkte jag att det blir väl lämpligt att dricka 2 öl under den tiden (ska köpa några glas också). Har du nåt tips på vad man borde prova inom genren IPA-Double/Imperial IPA?

  SvaraRadera
 2. Vet inte om jag fick ett dåligt exemplar men den flaskan som jag provade var allt annat än bitter, knappt någon humledoft/smak alls. Skulle nog inte ens kategorisera den som en IPA utan snarare en "vanlig" engelsk pale ale med tydlig maltsmak/sötma.

  /Markus

  SvaraRadera
 3. markus: kan nog vart ett dåligt exemplar, min öl var också ganska bitter. Humlen var mkt framträdande och fin. Men visst fanns maltsmakerna där med.

  bark: Frågan är om inte originalet, som skeppades till indien, tvärtom var mkt beskare än denna...

  / k.r

  SvaraRadera
 4. "original" är alltid en knepig fråga. Jag har druckit Meantime Idia Pale Ale som enligt dem själva ska vara en trovärdig kopia av de IPA som skickades till Indien. Den var ju betydligt tuffare än dagens öl med samma förkortning. Men om jag inte skriver annat så jämför jag med dagens engelska IPA-sorter.

  SvaraRadera