2008-05-10

Jag funderar om snobberi del 3 - Beer Advocate

Det lär inte vara någon hemlighet att jag först skriver in mina recensioner hos den amerikanska ölsiten Beer Advocate. Sedan översätter jag tillbaks dem hit.

Varför jag valde den i stället för konkurrenten RateBeer? Tja, de hade ett bättre interface, en betygsskala som passade mig mer liksom en intressantare attityd - siten handlade om mer än att bara skriva in recensioner, den var ett verktyg för att öka världens respekt för öl: "Respect Beer".

Det finns så klart baksidor också - siten är uttalat ett projekt av bröderna Todd och Jason Alström. Det är deras site och de håller hårt i den. Vilket kan leda till plötsliga, till synes spontana och ogenomtänkta förändringar. Eller lång väntan för att få saker fixade: Pripps och Falcon har exempelvis fortfarande inte slagits ihop till/med Carlsberg Sverige, 7 år efter att den fussionen genomfördes. Och det tog 2 månader att lägga in ett nytt bryggeri.

Men trots allt gillar jag siten i Boston, MA bättre än den i Fulton, CA.

Jag är inte ensam. Beer Advcate har en komplicerad inställning till ölsnobberi. Officiellt är det ingen tvekan, en av sitens slagord är "Beer snobs suck." och länge var brödernas lösning på mer teoretiska diskusioner "Less geekin' more drinkin'" eller "Relax, and have a beer".

De har också medvetet tagit bort mycket av, vad ska jag kalla det, tävlningsmomentet i recenserandet: Inga listor publiceras om vem som recenserat flest öl den här dagen/veckan/månaden/året. Det finns inga offentliga topplistor för recensenter, bara för öl. Recensionsreglerna påpekar också att man inte ska recensera på mässor eller recensera öl berusad.

Men är inte ölbröderna själva snobbar, i någon mening? De recenserar ofta lagrade öl vilket de i olika forum sett sig tveksamma till ("en öl ska dömas efter hur den är när bryggerierna börjar sälja"), och de vet väl innerst inne att det är "snobbarna" som är en stor del av sitens kärna.

Den uppmärksamma läsaren har nu märkt att jag har svårt att definiera vad en "ölsnobb" är eller om jag själv ser mig som en. Det är en helt korrekt observation.

3 kommentarer:

 1. Nu har jag börjat på det här inlägget tre gånger. Det är inte lätt att sätta gränsen mellan nördande och snobberi, eller vad man ska kalla det.

  Men jag tror samtidigt att du satte fingret på rätt ställe mitt i ditt förra inlägg: det får inte bli för allvarligt. Öl är något vi dricker för att det är gott och kul. Visst ökar njutningen av kunskap och färdighet, men det gäller att inte missa det roliga. Ibland är det roliga en Cuvée van de Keizer 2005 till en bit artonmånaders Comté-ost. Ibland är det en Spendrups Lättöl till en kebab med extrastark sås.

  Låt mig också tillägga att människor har väldigt olika tolerans för nördande. För mig kan det vara rentav avslappnande att sitta och analysera sönder en smakkombination, för andra kan det närmast vara upprörande när man gör det.

  Mina kommentarer blir lika trådiga som du tycker att dina inlägg blir, men om jag ska sammanfatta det så säger jag såhär: någon som med samma genuina intresse testar BrewDog Paradox som Mariestads Prima Lager, och inte tvekar att ge den senare högre betyg än den förra, har inte fallit offer för snobberi.

  SvaraRadera
 2. "någon som med samma genuina intresse testar BrewDog Paradox som Mariestads Prima Lager, och inte tvekar att ge den senare högre betyg än den förra, har inte fallit offer för snobberi." Jag tror inte det kan sägas bättre. Bra skrivet Morgan. Även om jag nog inte tycker att Prima Lagern var så förbaskat bra som Bark gör gällande.

  Skulle tidigare idag plocka fram en öl till sambon ur skafferiet och i stort sett det enda jag hade hemma var olika sorters inda pale ales (samt ett par trapister, stouts och porters som jag snålar med och inte riktigt funkar en lat eftermiddag på stranden) en typ som tjejen inte uppskattar speciellt mycket. Jag beklagade mig lite korkat med "men IPAs är ju så inne nuförtiden, man får ju knappt tag i nåt annat" - som ni vet är detta verkligen inte sant utan är en rent snobbig inställning inte långt från Guinnesskillarnas i ditt första snobbinläggs attityd. Nu är jag dock nere på jorden igen och har lovat skärpa mig.

  SvaraRadera
 3. ch1mpy: Jag känner faktiskt igen problemet lite...

  Men som "bulköl" och måltidsdryck kör jag ofta någon småsunkig 2,8-lager. Vilket väl beror på en blandning av snålhet, respekt för alkohol och brist på bilresor söderut.

  SvaraRadera