2008-05-02

Samuel Adams Boston Lager Glass

I en tidigare kommentar nämnde jag att jag egentligen bara saknar ett ölglas i samlingen: Samuel Adams Boston Lager Glass. Det lanserades någon gång under 2007, efter år av forskning och formgivning.Enligt bryggeriets egna annonser och marknadsföring består det av fem sinnrika delar. Från botten:
 1. Nucleation Sites, lasergraverade repor i glaset som fångar upp kolsyran och skapar bubblor som stiger genom glaset. Detta ska ge ökad arom
 2. Grip, stället man ska hålla glaset i är inbuktat ska ge minimal kontakt mellan glas och hand vilket minskar uppvärmningen av drycken
 3. Bowl, den kulformade övre delen ska samla och koncentrera aromerna ytterligare
 4. Lip, utbuktningen högt upp ska accelerera ölet och tvinga det mot tungan i stället för tänderna. Detta eftersom man vill pricka in smaklökarna som känner maltens sötma
 5. Turbulator, just vid kanten finns en förtjockning som ska få ölet att skumma till lite extra när man dricker det. Ska frigöra smaker just när ölen åker in i munnen
Hela glaset är gjort i tunt glas utan skarpa kanter, detta för att minska teperaturpåverkan från glaset.

Observerade nu hur många "ska" jag använde i beskrivningen? Det beror på att jag, hur läckert glaset än ser ut, inte riktigt är övertygad om att alla de där tricken verkligen fungerar.

De som var med från början och prenumererade på tidningen Beeradvocate innan första numret fick ett sånt här glas i present av Boston Beer i höstas. Tyvärr stod det i det finstilta att det inte gällde för prenumeranter utanför USA samt i en handfull delstater där man tydligen inte får ge bort saker med ölreklam.

Jag håller just nu på att kolla om de säljer glasen till utlandet, och vad det i så fall kostar. Listpriset är $30 för fyra glas samt $7 i frakt, men det vet jag inte om jag litar på.

Men man måste ju älska ett glas som har en del som döpts till "Turbulator".

Tillägg 2008-05-03: Och vad har de för glas på Bishops Arms Linköping när jag beställer in en Sam Adams? Jo, det här. Och... Tja, delar verkar ju funka. Det kom bubblor från botten i en aldrig sinande ström. Kantens form pressades längre in i munnen än vad andra glas gör. Och det funkade väl. Däremot var det mindre än vad jag trodde från att ha sett bilder.

5 kommentarer:

 1. Ganska häftigt även om det luktar en del humbug. Vi kanske skulle slå oss ihop fyra stycken...

  Vad sägs om Kwak-glaset då?

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt inte druckit ur ett Kwak-glas (eller dess brittiska motsvarighet Yard of Ale). Men även där känns historien om glaset lite "förbättrad".

  SvaraRadera
 3. Jag köpte två Kwak-glas på Tradera som jag fick hem igår. 240 kr för båda och dom är i riktigt fint skick.
  Ska bli riktigt kul att kunna hälla upp Kwacken i riktiga glas.

  SvaraRadera
 4. Hör av er om ni hittar Samuel Adams-glasen någonstans.
  Jag kanske är med på en beställning.

  SvaraRadera
 5. jag tror mig ha hittat det i sverige faktisk http://barshopen.se/butik/?id=819
  eller är det ett annat? väldigt likt i allafall

  SvaraRadera