2008-05-30

Svaneke Stærke Preben

27º i skuggan, klarblå himmel och vindstilla.

Kanske inte idealiska förutsättningar för en Bock på 6,9% från Borholmsbryggeriet Bryghuset Svaneke, men men... Dags för Stærke Preben, döpt efter deras starkaste bryggare!

Färgen är dovt röd, vätskan är grumlig (efterjäst på flaska). Två fingrar högt skum som är beige. Snygga skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är söt med massor av malt, lite bitterhet och smör. Fruktiga toner av torkade äpplen och plommon. Lite alkohol i bakgrunden.

Smaken är söt och maltig med vissa mineraler. Inte så tung som vissa bock-öl kan bli. Lite grumliga smaker av frukt och grönsaker. Nästan ingen alkohol alls. Eftersmaken har fruktiga toner av gröna äpplen, gurka samt lite smör och jäst. Avslutningen är något jordig.

Kolsyran är medelstark; massor av små friska bubblor. Vätskan är mjuk.

Måhända är den här aningen för oren för att vara en perfekt Bock, men det är gjort i en "entusiastisk mikrobryggare"-stil som jag är väldigt svag för. Mycket lättdrucken. Betyg: 3,95.

2 kommentarer:

  1. Var är danskarna? Du är den första att recensera detta öl på beer advocate. Hur kan det komma sig, har danskarna några egna ölsajter de hänger på, eller håller de till på ratebeer hela bunten?

    SvaraRadera
  2. Bra fråga.

    Å andra sidan har jag fattat det som att den här ölen i stort bara säljs på Bornholm, och det minskar ju mängden potentiella recensenter betydligt.

    SvaraRadera