2008-05-10

Grebbestad Majbock

Ännu ett säsongsöl från Grebbestads Bryggeri, alltid kul med nyheter från de mindre svenska bryggerierna: Majbock.

Maibock är en lite starkare tysk lager, men med mer humle och lite mindre malt än en vanlig Bock, traditionellt brygd till vårfesterna i april-maj. Stilen är vi ju inte direkt bortskämda med här i Sverige, jag minns inte att jag sett någon svensk tidigare. Styrkan är 6,5%.

Färgen är vackert bärnsten, det två fingrar höga skummet är fast och benvitt (jag har just lärt mig att det är svenska för off-white). I stort sett inga skumrester.

Doften är söt med massor av malt och en hel del alkohol. Småkakor, nätter, gräddkola och en mild bitter ton.

Smaken är fruktig med kraftig smak av plommon, russin, mogna äpplen, aprikoser och persikor. Den följs av en något torr smak av mörkt bröd, lita alkohol och en aning margarin. Eftersmaken har en oväntad ton av vetemjöl, lite örter och en milt distinkt bitterhet.

Kolsyran är medel till stark, vätskan är mjuk i munnen.

Kort sagt: En ren och snygg Maibock utan några krusiduller. Betyg: 3,9.

3 kommentarer:

 1. Som jag brukar säga:

  Nu är ju inte jag en sån van öldrickare men ska den nu räknas in med andra ljus lager som t ex Kung så placerar jag den bland dom bättre dom bättre jag testat.

  SvaraRadera
 2. Om man ska dra med riktigt stora penseldrag är det väl en "ljus lager", men alla vinner på att man jämför den med andra maibock-öl.

  SvaraRadera
 3. Bark: Ett klokt svar.

  SvaraRadera