2008-05-03

Flying Dog Gonzo Imperial Porter

Eftermiddagens andra öl på Bishops Arms blev den som jag vid förra besöket valde bort från amerikanska Flying Dog: Gonzo Imperial Porter. Med an alkoholhalt på 9,2%, IBU på 85 och devisen "Good people drink good beer" väntade jag mig något riktigt tufft, ett öl som skulle bjuda motstånd.

Vätskan är klar, färgen kolsvart. Det stora djupt bruna skummet bildar en stenhård krona med en fin krater. Det blir inte mycket snyggare än såhär!

Doften: Humle! Grapefrukt! Lite syrlig rostad malt. En hel del metall. Viss bitterhet. Lukten är ganska tung och oväntat enkel.

Smaken domineras av rostad malt. En hel del bitterhet i starten. Torkade frukter och lite syrliga toner samt en mild sötma. Buljong och kött. En lite märklig metallisk bitterhet, inlagda frukter (aprikos, gröna druvor, plommon). Grillat kött. Eftersmaken har viss bitterhet och salt rostad malt samt citrustoner.

Kolsyran är mild, vätskan tjock och krämig.

Lite väl tung, utan att för den delen ge någon imponerande komplexitet för den här sortens öl. Inte alls så frisk som jag hoppats på. Och 85 IBU? Det är alltså riktigt riktigt bittert. Det var inte den här. Betyget blir ändå rätt högt; det här är på inget sätt en dålig öl men jag hade hoppats på mycket mer. 4,05.

3 kommentarer:

 1. Jag gillar faktiskt varken stout eller porter. *duckar för kapsylkast mot skörare delar*

  MEN Gonzo'n har jag hört kan vara något för mig ändå.
  Sen är det ju ändå så att man utvecklas i sina smaker.
  För ett år sedan drack jag en Monster Ale från Brooklyn. Den smakade inget vidare, även om den gick att dricka. Idag drack jag den med mycket större njutning!

  Slutsats: Om något år kanske jag även kan dricka och uppskatta porter och stout? :)

  Får man fråga när herrn tänkt besöka Sthlm Beer & Whisky detta år? Undertecknad tar nog första fredagen. Vore skoj att ses iaf.
  Men det hinner vi ju återkomma till..

  SvaraRadera
 2. Alltså. Jag tvekar inte inför en god svart öl. Men den här har jag hört så mycket gott om (de annonserar en del i tidningar jag läser dessutom), så allt annat än en 100% perfekt öl blev en liten besvikelse...

  Jag funderar fortfarande över mässan. Ska man dra på rejält med två dagar i år? Att jag kommer är utom allt tvivel. Det är väl inte väldens häftigaste öltillställning, men det är kul att prata med importörer, bryggare och annat branschfolk.

  SvaraRadera
 3. Vet inte om du visste det men den här ölen är en referens till Hunter S Thompson. Citatet är hans.

  SvaraRadera