2008-05-30

Nøgne Ø Klin Kokos

Den här finns en del att skriva om. Vilket jag redan gjort, men det hindrar ju inte ännu mer bloggande direkt.

Namnet först. Förutom att "kokos" betyder just "kokos" är "klin kokos" ett norskt slanguttryck för någon som är våghalsig eller dumdristig. Lär dig den intressanta historien bakom på norska wikipedia.

Så till ölen. Om man ska tro rykten på nätet så är Klin Kokos från Nøgne Ø egenligen en batch Julenatt där vanilj-smaken havererat och blivit till kokos. Jag vet inte vad jag ska tro, båda är ju smaksatta porteröl på 6%. men... Äh, jag kommer att betrakta dem som två olika ölsorter oavsett vad RateBeer tycker. Och den här mängden kokos fanns definitivt inte i Julenatt.

Färgen är kolsvart. Som vanligt hos det kompromisslösa bryggeriet är det en ordentlig jästklump i flaskans botten. Det fingertjocka skummet är luftigt och brunt. En hel del skumrester.

Doften är lika delar hårt rostad malt och söt, frisk kokos samt choklad.

Smaken är medelsöt med en bitter-kemisk ton av kokosmjölk och mjölkchoklad. Lätt blommiga jordiga smaker, lite jäst och torr rostad malt. Eftersmaken har en växande beska, toner av tvål, rostad malt och kokosgodis.

Kolsyran är medelstark, små bubblor. Vätskan är mjuk.

En ovanlig öl, baserad på en porter. Oavsett hur den har kommit till tycker jag att det är ett riktigt roligt och avväpnande experiment med ett ovanligt lyckat resultat. Och jag som i normala fall inte gillar kokos... Betyg: 4,05.

4 kommentarer:

 1. jag avfärdade just den här ölen på grund av att jag inte heller gillar kokos.

  Kanske får tänka om, ifall det ges tillfälle..

  SvaraRadera
 2. Jag gillar kokos, men den fick åka i hon med det andra diskvattnet. Tvål och åter tvål, läskig upplevelse som smakade syntetiskt och (nästan) giftigt. Kul att höra en beskrivning som var mindre negativ än min =)

  SvaraRadera
 3. Jag och brorsan köpte den här just för att kokossmak i ölen lät helt galet. Det visade sig vara ett riktigt lyckat köp! Vi hade grillat lax, halloumi och lite andra prylar och det fungerade, all logik till trots, väldigt bra med den här kokos-portern till det.

  Får jag tag på en flaska till så slår jag till och sparar den för lagring.

  SvaraRadera
 4. Jag köpte en flaska Klin Kokos på Bishop bara för att jag inte tycker om kokos. Aningen konstigt resonemang kanske men det var lite så jag kom på att choklad stout är bland det godaste som finns.

  Måste säga att jag blev otroligt positivt överraskad. Kanske ingen superfavorit men riktigt kul var den.

  SvaraRadera