2011-05-09

Önskerecension: Thomas Hardy's Ale 2005

I samband med att Mikael vann min utlottning (länk) så fick han också en lista över mitt ölförråd eftersom han skulle få bestämma vilken öl jag skulle recensera. Vilket var ett jäkla jobb, men lovat är lovat!
[…] Efter lite grubblande och övervägande kom kom jag slutligen på att det vore intressant att höra vad du tycker om hur Thomas Hardy's Ale anno 2005 har utvecklats då jag själv har en sådan här hemma.
Thomas Hardy's Ale årgång 2005, alltså. Den är från den tid då denna klassiska engelska barley wine/old ale bryggdes av O'Hanlon. Alkoholhalten är 11,7% och den här flaskan heter 2005 P 00729. Flaskan är faktiskt så gammal att jag aldrig tagit något foto av den.

Färgen är djupt, djupt brun med en aning orange. Vätskan är aningen grumlig. Det låga skummet sjunker snabbt undan och lämnar en tunn ring på ytan. Inga skumrester, men en hel del alkoholgardiner på glaset bildas.

Doften är stor och behagligt oxiderad. Russin, plommon, torkade aprikoser. Starkvin (Madeira), kalk, apelsinsaft, cederträ, lönnsirap, värmande alkohol och en delikat sötma. Mycket bra, men jag hade nog väntat mig ännu mer komplexitet.

Smaken är mycket söt och kraftig. Russin, inlagda plommon, ljus sirap, lite Madeira-vin och en viss syrlig-besk ton i bakgrunden. Julkryddor, lönnsirap, fikon och aningar av apelsiner och limeskal. Eftersmaken är lätt fruktigt med värmande alkohol och aningar av rom-russin. Den är lite förvånande kort och lämnar en stor sötma och torra mineraler i slutet.

Kolsyran är medelstark (kraftigare än jag väntat mig) med ett fåtal småvassa bubblor. Vätskan är tjock och mycket kladdig.

En fin och välgjord öl på gränsen mellan ett barley wine och en old ale som klarat sina 6 år väl, men som ändå inte känts helt färdig. Man kanske skulle väntat 20-30 år till?

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Slut. Pris: Okänt. Bäst före: Omärkt.

11 kommentarer:

 1. Just årgång 2005 var bra enligt min smak, det var den jag köpte 25 st av och provar en per år i typ maj/juni.
  Har provat 5 st än så länge, inte hunnit med "årets" ännu.
  Hittills är den underbar, inte börjat tappa, lyckligtvis.

  SvaraRadera
 2. Jag genomförde en vertikalprovning för något år sedan där den äldsta var från '79. Den var helt klart bäst med en komplex, intensiv och rund smakbild. Flaskorna från 80-90-talet hade konstigt sura nyanser. '05:an stod sig dock väldigt bra. Det är såklart svårt att veta om något kan ha infekterat de syrliga flaskorna. Någon hävdade att i en lagringsprocess kan ölen först bli sämre och sedan bättre igen vilket jag var lite skeptisk till. Hur som helst ett spännande experiment.

  SvaraRadera
 3. Åh jag har bara 1 flaska... När ska man dricka den då? 50-års festen om 23 år?

  SvaraRadera
 4. Jag fick tag på mina flaskor från i England: http://www.thomashardysale.org.uk
  Rimliga priser. Vet inte om han fortfarande säljer.

  SvaraRadera
 5. Jag drack upp min näst sista 05a förra veckan. Lika fantastisk som förra gången. Undrar när man ska våga sig på att öppna den sista...

  SvaraRadera
 6. Jag är imponerad av det faktum att jag är totalt oimponerad av denna vätska med vinkaraktär de kallar för Thomas Hardy. Det måste vara en bryggning som gick helt åt skogen. Men så tänkte de att va fan vi kör ändå!

  Inte direkt motbjudande, men jag kommer aldrig köpa någon mer under återstoden av min levnad.

  SvaraRadera
 7. Öppnade just min näst sista 2005a. Helt klar, bärnstensfärgad och mogen. En perfekt barley wine. Läser sedan att ölet inte bryggs längre. Obegripligt, med tanke på kvalitetsnivån. Ludvig Olsson, Kungsholmen

  SvaraRadera
 8. Öppnade min näst sista 2005a November 2014. Perfekt klar, bärnstensfärgad. Ett gudomligt barley wine. Tänker mig sedan att beställa en back till, det börjar ju lacka till jul, men det finns inget att beställa. Bryggeriet slutade brygga Thomas Hardy 2008. Vad säger detta om marknaden och kvalitet?

  Ludvig Olsson, Kungsholmen

  SvaraRadera
 9. Sitter med min sista 2005 P01846 funderar på att ta den nu. :)

  SvaraRadera
 10. Sitter med min sista 2005 P01846 funderar på att ta den nu.

  SvaraRadera
 11. jag har aldrig smakat 2005 men jag har 9 flaskor 2004 nr serie 420xx. Köpte en låda 2004 den sista fulla lådan i på Hansa kompaniet systembolag i Malmö. Lådan var då oöppnad men för ca 5 år sedan dvs 2019 öppnade jag lådan och nnjuter av varje flaska.

  SvaraRadera