2011-05-14

Nymburk Gold Bohemia Beer

Det här är en öl jag recenserade sommaren 2005, och då gav jag den 3,68. En tjeckisk pils i folkölsklass (3,5%) från Pivovar Nymburk; Gold Bohemia Beer. I övriga världen verkar den ligga på 5,1%.

Det får bli en snabbrecension.

Utseende: Stort smutsvitt skum. Ljust gul klar vätska. Lite skumrester på glaset.

Doft: Lite tungt maltig sötma. Gott om smör/margarin. Färska blommor och lite hö. Något slags beska i bakgrunden.

Smak: Rejäla mängder smör/diacetyl. En del ren maltig sötma. En mjuk beska ligger bakom allt. Aningar av nyslaget gräs i eftersmaken och en del spannmål/mjöl. En lätt, behaglig beska i slutet liksom en lätt smörighet.

Munkänsla: Medelstark kolsyra. Kortlivade medelstora bubblor. Medelmjuk vätska.

En helt okej tjeckisk pils helt enkelt, en bra törstsläckare.

Betyg: 3,575. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 30:00 för 3x500 ml. Bäst före: 25 06 11.

3 kommentarer:

 1. Säker på alkoholhalten? När jag senast drack den (det var ett tag sen) kunde jag konstatera att det stod 3,5 i en svart cirkel, däremot inget procenttecken eller liknande. Fanns däremot en text där det stod något i stil med att brygden innehöll åtminstone 2,8% alkohol. Otydligt...men rätt så kul!

  SvaraRadera
 2. @Bark: Detta har av snålhet och bekvämlighet blivit mitt husöl. Köpte just en ny låda med 20x500 ml för 129 kr (6,50 kr/flaskan) i en VI-butik på Lidingö (som generellt har relativt höga priser). Har sett samma öl till liknande pris också i andra butiker tillhörande olika kedjor runtom Sthlm. Instämmer i din bedömning.

  @Thobias: 3,5 volymprocent, det vanliga folkölet, motsvarar 2,8 viktprocent. Normalt anges numera alkoholhalt både för öl, vin och sprit med volymsprocent, också i Sverige. Oavsett vilket smakar det väl hyfsat mycket pilsner för pengarna?

  SvaraRadera
 3. @Thomas: Fast om man tittar riktigt noga på det finstilta på etiketten så står det faktiskt något i stil med ”Innehåller minst 2,8 % alkohol”.

  SvaraRadera