2011-05-20

Brewer Gyllene Hjort

En folköl till? Nu får jag väl ändå ge mig! Nähä! Det här är ju också öl.

Gyllene Hjort [sic!], närmre bestämt. Eller Golden Deer som den heter på andra sidan burken. Det är en tjeckisk pils på 3,5% brygd av den Tjeckisk-Polska bryggerikoncernen Brewer s.r.o. i Tjeckien. De har några 3,5- och 2,8-öl som mest verkar säljas av Hemköp.

Färgen är djupt guldgul (10 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är varmt beige och kompakt, det lämnar lite skumrester efter sig.

Doften är maltig och mycket söt med tydliga toner av smör-essens (tänk mikro-popcorn med smörsmak) och karamelliserat socker. Lite kalk och mjöl i bakgrunden. Ganska så tung, den här doften.

Däremot är smaken rätt tunn och domineras av en närmast konstgjord smörighet. En unken sötma, lite mjöl/deg och en väldigt svag och metallisk beska. Tunn kropp. Eftersmaken är småsöt med massor av margarin-diacetyl. Lite unkna toner i slutet.

Kolsyran är mild, de lätta bubblorna är medelstora. Vätskan är något mjuk i munnen.

En parodi på en tjeckisk smörig pilsner. Ganska otäck, faktiskt. Hällde ut nära hälften i slasken. ”Köp inte öl med grammatiska fel i namnet” kanske är en bra slutsats att dra?

Betyg: 1,85. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt för 500 ml. Bäst före: 2011.06.09.

2 kommentarer:

 1. Efter ha läst detta kom jag fram till att det är betydligt mer roande att läsa en bra recension om en dålig öl, än att läsa något trist om en bra.

  Fortsätt stilen!

  / Daniel

  SvaraRadera
 2. Hittade detta fulöl på lokala ICA, 30 kronor för ett sexpack. Iskallt är det drickbart om man är väldigt törstig i öknen.

  /Tommy

  SvaraRadera