2011-05-20

Black Isle Goldeneye Pale Ale

En öl ur det fasta sortimentet som dök upp 1 april 2011: Goldeneye Pale Ale från skotska Black Isle Brewing Co. Det är en engelsk pale ale på 5,6%.

Som de andra ölen från detta bryggeri är den gjord av ekologisk malt och döpt efter en fågel, i det här fallet Knipa.

Färgen är koppar-bärnsten (20 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och smutsvitt. Det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är klassiskt brittisk: Torkade frukter (mestadels aprikoser men också en del päron och ananas), torkade blommor, lie aningar av diacetyl och en delikat maltsötma. Beskan finns där men är mild och jag noterar också en lätt vetesyrlighet (jag noterade detta innan jag läste på flaskan att den faktiskt innehöll vete vilket jag blev mycket nöjd över. Yeah!).

Smaken är mjuk och avrundad med överraskande mycket päron-fruktestrear. Söt malt med lätta rostade aningar, en mycket mild beska och en aning av färskt rågbröd. Den lätta eftersmaken innehåller lite alkohol, vete-syrlighet och aprikoser. Avslutningen är balanserad och söt.

Kolsyran är mild och behaglig, bubblorna små och friska. Vätskan är medelmjuk.

En intressant tolkning av den engelska pale ale-stilen med vetet, som ger en lättare friskare öl på ungefär samma sätt som Spaten Münchner Hell. Och så den där päron-smaken. Inte dum alls.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 16:50 för 330 ml. Bäst före: 03/12 Batch CO25.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar