2011-05-21

Hantverksbryggeriet Bödeln

Hantverksbryggeriet i Västerås har varit med ett tag; de startade 2003 och har funnits på krogen sedan dess. Sortimentet har varit ganska konstant genom åren och namnen har alltid varit medeltida hantverkstitlar.

Jag tror att Bödeln var en av deras första öl, en klassisk engelsk India Pale Ale på 5,6% (tidigare har den varit på 5,3%). Jag har druckit den ett antal gånger på fat, bland annat en gång 2006 då den fick imponerande 4,33 i betyg. Nu har den, som deras första öl, tillfälligt kommit in på Systembolaget.

Färgen är bärnsten, vätskan grumlig. Det höga skummet är smutsvitt, kompakt och hårt, det sjunker långsamt ner och lämnar minimalt med skumrester. På botten av flaskan syns en hel del jäst.

Doften är söt med toner av hö, gräs, smör, blommor och en mild beska. Lite jäst och exotisk frukt. Mer smör än jag väntat mig, faktiskt.

Smaken är laddad med friska frukter (äpplen, ananas, kiwi och apelsiner) och typiska engelska humletoner. En del smör, trä och bagerijäst. Hö och blommor (framför allt smörblommor), knäckebröd och en aning klor. Eftersmaken är mild och halvsöt med en viss dammighet, exotiska frukter, ängsblommor och en mild beska.

Kolsyran är mild, bubblorna medelstora. Vätskan är mjuk.

En besvikelse. Å andra sidan ser jag att de nyare betygen recensionssiterna varierar ganska kraftigt, så det kanske är en del skillnader mellan flaskorna. Vilket väl inte heller det är något bra tecken, egentligen…

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva sortiment maj 2011 (lageratatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: April 2012.

1 kommentar:

  1. Dom har haft nåt problem med vissa batcher säger dom.
    https://www.facebook.com/pages/Hantverksbryggeriet/14570290829

    SvaraRadera