2011-05-01

Wychwood King Goblin

Dags att ladda upp inför morgondagens nyhetssläpp med en öl från släppet för en månad sedan: King Goblin, en engelsk Strong Ale från Wychwood, det engelska bryggeriet som numera haft sina öl här i Sverige i nära 15 år. Alkoholhalten ligger på rejäla 6,6%. En storebror till den välkända Hobgoblin, kanske?

På etiketten skriver de att den bara bryggs vid fullmåne, ett typiskt tilltag för att få oskyldiga ölbloggare att skriva några extra rader om ölen. Vilket verkar lyckas allt för väl.

På hemsidan står att läsa att choklad- och crystal-malt använts, liksom Fuggles, Styrian, Sovereign och Cascade vad gäller humlen.

Färgen är mörkt brun med en aning rött (39 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmt beige. Det sjunker sakta och lämnar en del fina skumrester på glaset.

Doften är en aning syrlig, men den domineras av en robust rostad maltsötma. En ren beska kompletterar, liksom toner av russin och torkade fikon. Karamelliserat socker i bakgrunden.

Smaken är kraftig med en snabbt passerande beska. Lite torkad frukt och rostade-nötiga toner. Torra smaker av mörk choklad och russin. Eftersmaken har vissa mogna toner av karamelliserat socker/knäck, Madeira och nötter. Rena beska toner, lite hö och toffee i slutet liksom en lätt maltsyrlighet.

Kolsyran är mild, bubblorna små och friska. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

En rätt trevlig strong ale, som kanske kan bli bättre av något års lagring, den kändes lite osofistikerad nu.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment, lanserad i april 2011. Pris: 24:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 31 DEC 11.

Bild: Galatea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar