2011-05-21

S:t Eriks Påskale

Lite slumpmässigt sådär så blir det ytterligare en öl från Galatea som bryggs hos Slottskällans Bryggeri: S:t Eriks Påskale. Här pratar vi om en amerikansk brown ale på 5,7%. Pilsnermalt, karamellmalt och ljus chokladmalt. Bland humlesorterna har Norther Brewer nämnts.

När jag öppnar flaskan pyser det knappt. Jag noterar också att det nästan inte är någon luft i flaskan, bara öl.

Ölen är klar och röd-brun (27 EBC). Det fingertjocka kompakta skummet är varmt ljusbrunt, det sjunker långsamt utan att mycket till skumrester.

Doften är mellansöt med lite beska och rostade toner. Småkakor och farinsocker. Lite jordiga toner och en aning metall. Den är ganska mild.

Smaken ar något sur och lite dammig. En hel del malt med aningar av kolakakor. Rostade toner och lite rena beska smaker. Jordiga toner i bakgrunden. Eftersmaken är sylig-besk med aningar av jord, smör och metall.

Kolsyran är stark, bubblorna är små och kraftiga. Vätskan är lätt.

Jag vet att jag har svårt med brown ales, men den här hade ändå lite för mycket jordiga toner för att jag ska kunna ge den speciellt höga betyg.

Betyg: 2,83. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsk 2011 (lagerstaus). Pris: 17:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 111209 (tryckt med svart bläck på svart etikett). Bild: Galatea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar