2011-05-26

Wold Top Centenary Way Mild Ale


Så kom den då. Lådan. Eller snarare den inplastade pappbrickan med 12 halvlitrar Centenary Way Mild Ale från Wold Top Brewery som jag i blindo beställde efter att ha fått ett dark mild-relaterat sammanbrott i förra veckan (länk).

Dark Mild Ale ja. En ovanlig ölstil i England (”gubböl”) och i stort sett obefintlig här. Vilket väl kan förklara att plasten var dammig och bäst före ganska nära i tiden. Alkoholsvag (den här ligger på ganska stiltypiska 3,5%, men de kan gå ända ner till 2%), minimalt humlad, brun och chokladig och söt. Visst vattnas det i munnen? Det är en öltyp som passar väl med mitt slagord ”lättdrucken med karaktär”.

Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt. Det sjunker mycket långsamt och lämnar fina skumrester på glaset. Vätskan är klar och färgen mörkt brun (30 EBC).

Doften är maltig, söt och rostad med tydliga toner av sirapslimpa, lite tobak, chokladkakor och vanilj. Svag beska och lite bryggerijäst.

Smaken är utsökt mjuk. Maltiga toner av rågbröd, och en ganska stor mjuk sötma som lite får mig att tänka på svagdricka. Medelstor kropp, stor om man beaktar den låga alkoholhalten. En del choklad och nötter med friska aningar av plommon och rostade nötter/mandlar. Eftersmaken har en lätt jästton, men fokuset ligger klart på malten. Närmast omärkbar beska med lite kiwi.

Kolsyran är lätt, men när ölen dricks (för) kall blir den nästan lite vass. Bubblorna är friska och små. Vätskan är medelmjuk.

Jag skulle gärna ha lite mer choklad/nötter och mjukare kolsyra. Förutom det är det här ett utmärkt exempel på en närmast utdöd och underskattad ölstil. Att dricka upp den här kartongen kommer inte att bli något problem, trots det höga priset. Glad mild-månad!

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (kolli à 12 flaskor). Pris: 41:70 för 500 ml. Bäst före: 2011-06.

11 kommentarer:

  1. Det där, det är riktigt djupt nördande. Nivå fem på den fyrgradiga skalan. Att vara besatt av DIPA är nivå två.

    SvaraRadera
  2. @Peter: Tack. Jag funderade på om jag skulle haft tweed-flat-top på mig när jag drack den, eller om det hade varit för vulgärt?

    SvaraRadera
  3. För att slänga sig med lite RB-uttryck (som säkert används på BA också?):

    ISO!

    SvaraRadera
  4. Mild är inte så utdöd som förr:
    http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=338505

    Bryggare Bing Ocean

    SvaraRadera
  5. @Johan: Det går säkert att ordna om jag inte hinner dricka upp alla flaskor först.

    SvaraRadera
  6. hmm, nu blev man allt sugen på att prova!

    en rättelse bara, de heter "Wold", inte "World".

    SvaraRadera
  7. @Anonym: Hoppsan. Jo det blir ju rimligare.

    SvaraRadera
  8. "...som jag i blindo beställde efter att ha fått ett dark mild-relaterat sammanbrott i förra veckan."

    Fantastiskt!

    SvaraRadera
  9. Intresserad av ett byte med en hembryggd Dark Mild flaskad tredje April? Har bara en kvar av 40st så den är ganska exklusiv.

    SvaraRadera
  10. @Henrik: Det kan vara intressant. Hör av dig.

    SvaraRadera
  11. Mycket god öl!
    Tack för bytet. Fick lite idéer angående justeringar av mitt recept :). Lite mer specialmalt, högre mäsktemperatur för att boosta maltigheten och en karaktärsfull engelsk jäst. Ska bli kul att brygga framöver.

    Men priset systembolaget tar för denna är på tok för högt även om ölen är bra.

    SvaraRadera