2011-05-10

Pripps Blå Export

Denna text var tidigare längre, men är nu uppdelad.

Förutom de 6-7 tjeckiska fatölen på Gyllene Prag fanns en svensk klassiker: Pripps Blå Export på fat; en öl som en gång var Sveriges utan konkurrens mest sålda öl men som numera för en tynande tillvaro någonstans kring plats 25-35 i Systembolagets statistik. Det är en ljus eurolager med drag av Dortmunder Export på 5,2%. På fat ser man den sällan (i alla fall i Linköping), däremot finns lättölen här och var.

Färgen är klargul, vätskan är klar. Det fingerhöga skummet är vitt. Lite skumrester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är mjuk och ganska söt med en lätt knäckighet. Lite mineraler, en ren närmast industriell beska, kanske med en aning smör i bakgrunden.

Smaken är söt med toner av mältat korn och spannmål. Lite knäck och stor sötma i eftersmaken. Slutet är ganska mjukt och sött.

Kolsyran är vansinnesstark med små vassa bubblor. Vätskan rätt lätt.

En svensk klassiskt söt lager… Inte på något sätt dålig, men ganska tandlös. Trots det en lite underskattad öl som fått ta mycket skit genom åren.

Betyg: 2,925. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 50:oo för 500 ml.

7 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson11 maj 2011 kl. 15:34

  Det är länge sedan jag drack den. Vad jag minns av den så var den hyfsad.
  Den smakade bättre an Sofiero. Med tanke på det låga priset så får den godkänt.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 2. Jeg drakk Pripps Blå Export i Malmø i 2010. Staropramen var et bedre øl, så jeg drakk tsjekkisk lager og ikke svensk.

  SvaraRadera
 3. Jag har återupptäckt Pripps Blå, kan bara säga (riktat till ölen) förlåt för allt dåligt man sagt om dig, du är min kompis.

  SvaraRadera
 4. Håller med föregående talare och förlåt för alla dåliga skämt Pripps Blå. En lättdrucken, söt men samtidigt fräsch öl.

  SvaraRadera
 5. Pripps Blå är lika mycket svensk sommar som midsommarstången. Den smakar fågelsång och nyklippt gräs. På fat dricker jag den på Östrastation och på Nationalmuseet i Stockholm.

  SvaraRadera
 6. En av de bättre öl jag druckit genom åren. Kanske den bästa.Klart underskattad.Står sig i topp internationellt anser jag.Pripps blå kör hårt !

  SvaraRadera
 7. Flaggan i topp för Pripps blå

  SvaraRadera