2011-05-23

Slottskällan London

Så, dags för ett sånt där farligt återvändande. Jag minns London från Gamla Slottkällans Bryggeri som en av de bästa engelska pale ale som fanns i Sverige. Fast varför var jag då så njugg när jag recenserade den förra gången, våren 2004 (ungefär ett år innan den försvann), då jag bara gav den 3,73? Hm.

Ingredienser: Pilsner-, ljus karamell-, mörk karamellmalt. Humle: First Gold, Sovereign, Opal och Hallertau Tradition. Jäst: S-04. Alkoholhalt: 4,7%. 50 cl returflaska. Ekologisk.

Den här ölen försvann för att ge plats åt Pale Ale, men har nu återkommit, i alla fall lokalt i Uppsala och på krogen.

Färgen är djupt koppar med lite brunt (29 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och hårt, det avslutas med en fin krater.

Den rätt milda doften har lite lätt rostade toner. Torra dofter av blandad frukt, en oren ton av spannmål och trä (kanske också lite klor någonstans långt borta). Beskan är ren, och jag noterar också lite karamell/toffee, hö och gammaldags fruktkarameller.

Smaken har lite av den där tonen någonstans mellan knäckebröd och blöt spånskiva som jag minns att det doftade inne i bryggeriet. Annars: Mjuk fin malt som är mellansöt. Lite torkad och färsk frukt. Rena beska toner som växer i eftersmaken där jag också hittar mjöl och rågbröd. Avslutningen är medelbesk och gräddig.

Kolsyran är mild; små friska bubblor. Vätskan är mjuk.

Det är inte någon dålig öl det här. Men samtidigt ingen fantastisk pale ale; den här borde vara rätt färsk men känns ändå aningen dammig och så har den den där lätta tonen av knäckebröd som ligger och stör.

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (i butik i Uppsala). Pris: 23:50 för 500 ml inklusive pant (denna flaska var ett smakprov). Bäst före: 111019, batch 11-01.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson24 maj 2011 kl. 15:40

    Jag har enbart ett positivt minne av London när den fanns på Systembolaget.Den var god. Kommer den att lanseras i det ordinarie sortimentet?

    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera