2011-05-04

Mikkeller Green Easter IPA

Påsken över, men inte påskölen. Fast den här är väl egentligen bara påskig till namn och etikett. Green Easter IPA är annars Green Gold IPA (jag orkade inte ens ta en ny bild). I vilket fall är det en amerikansk IPA på 7% från Mikkeller som bryggt den hos De Proef Brouwerij. Den har humlats generöst med Simcoe, Cascade och Amarillo. Malten är Pilsner, Münich och Caramünich. Och så lite havreflingor på det.

Jag drack den från fat tidigare i vintras och gav den då 4,15 (länk). Förväntningarna är höga.

Vätskan är bärnstensfärgad med en dragning åt orange, den är ganska grumlig. Det höga skummet sjunker långsamt och lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doften är rätt så besk med massor av amerikanska humletoner: Grapefrukt, lime. pomerans. En massiv sötma med karamelliserat socker och knäck. Lite oljiga toner i bakgrunden.

Smaken är mycket humlig och fräsch med en bra balans. Citrus (mestadels grapefrukt) och en mycket elegant beska. Söta maltiga toner som inkluderar knäck, rågbröd och en aning kokos. Hö, torkad frukt och färska snittblommor samt en något oljig ton av frukt-gelégodis. Annars finns en växande ren beska och värmande alkohol i eftersmaken. Avslutningen är aningen torr och mycket balanserad.

Kolsyran är mild, de små bubblorna friska. Vätskan är mjuk.

En utmärkt amerikansk IPA, en av de bästa skandinaviska jag träffat på. Måhända är den lite enkel i smakstrukturen, men å andra sidan är den färsk. Det är väl det som gör att jag tycker att den är bättre än amerikanarna som kommer hit.

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment påsk 2011 (lagerstatus). Pris: 37:90 för 330 ml. Bäst före: 09/08/13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar