2011-05-29

Zillertal Schwarzes

Andra ölen ur påsen jag fick av min vän Peter som åkt skidor i alperna i vintras: Schwarzes från Österrikiska Zillertal (den första var Pils från samma bryggeri).  Alkoholhalt: 5,2%.

Färgen är mörkt brun, nästan svart (40 EBC). När jag tittar på ölen med glaset framför en lampa ser jag att den visserligen är klar, men det simmar omkring små flingor av någonting i ölen - troligen jäst eftersom det finns en liten jästfällning i flaskan. Det två fingrar höga skummet är varmt beige, det lämnar efter sig en del skumrester då det sjunker samman.

Doften är halvsöt och rostad med eleganta beska toner i bakgrunden. Rena lager-toner med lite soya, kaffe och pumpernickel.

Smaken är söt och ganska tunn. Rostade, nästan brända toner. Metall och citrus finns i den ganska beskedliga vätskan. Sötman växer allt mer och blir snart lite stickig och konstgjord, som te med Suketter. Lite fruktiga toner i bakgrunden; bär och kokos. Tunn kropp. Eftersmaken är kort och överdrivet söt med lite nötter och en aning av jäst/jord i slutet.

Kolsyran är medelstark; de kortlivade bubblorna är medelstora. Vätskan är medelmjuk.

Sötman tar helt över den här ölen, och när den når rumstemperatur blir den närmast svårdrickbar. Om jag ska försöka ignorera det söta så blir det kvar en rätt medelmåttig schwarzbier.

Betyg: 2,48. Tillgänglighet: Köpt i Österrike. Pris: Gåva. Bäst före: 19/11/11 (batch 11019P12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar