2011-05-22

Djævlebryg Eklipse

Det känns som om ölen jag recenserat i helgen legat i spannet från ”nja” via ”okej” till ”hyfsad”, utan några större toppar. Få se om den här kan hjälpa upp medelbetyget: Eklipse, en amerikansk pale ale på 4,5% från danska Djævlebryg.

Färgen är koppar (15 EBC), vätskan är aningen dimmig. Det gigantiska skummet är luftigt och ljust bärnstensfärgat. Det är dessutom hårt och bildar en fin krater, det sjunker sakta och lämnar rätt mycket rester på glaset.

Doften är lätt. En del an nya världens citrus-humle, lite torr jäst och rågbröd. Söta, aningen rostade toner som får mig att tänka på småkakor och Digistive-kex.

Smaken är ljuvligt krämig med fina amerikanska/Nyzeeländska humletoner i bakgrunden. Beskan är till styrka mer i linje med brittisk pale ale än amerikansk. Smakerna är mjuka och avrundande: Kakor/kex, sött mörkt bröd, grädde, aningar av nötter, ananas och toffee. Eftersmaken är lika gräddigt mjuk med en sakta växande beska som också ger lite försiktiga metalliska toner och en smak av inlagda persikor. Beskan i avslutningen är försiktig men märkbar.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är mycket mjuk.

Långt långt inne i den här ölen tror jag egentligen den tror att den är en brittisk bitter som fått i sig av den nya världens humle och deras cream ale-känsla. Och inte mig emot: Riktigt, riktigt lättdrucken!

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets exlusiva lansering mars 2011 (lagerstatus). Pris: för 500 ml. Bäst före: 07 . 02 . 2012.

1 kommentar:

  1. Tyckte också att denna Pale Ale var mycket trevlig. Kände inte till bryggeriet alls när jag köpte den. Såg på andra bloggar att den fått medelmåttiga betyg. Känns bra att man fått stöd av en så pass meriterad ölexpert. :)

    SvaraRadera