2010-04-07

Mikkeller Tjeckket Pilsner

Nå, åter till Haket i fredags. Efter den engelska stouten så blev jag stående en bra stund vid baren för att bestämma mig... Så pass lång tid att det till slut kom ett SMS från en tröttnade sambo: "Ta något tjeckiskt!". Det var väl bara att lyda.

Killen i baren plockade då snabbt fram en flaska ur kylen. "Den här är i alla fall lite roligare än de vanliga tjeckerna", och så halade han fram en Tjekket Pisner från danska fantombryggeriet Mikkeller. Denna har den danske bryggaren Mikkel tillverkat tillsammans med belgiska bryggeriet De Proef, alkoholhalten ligger på 4,8%.

Jag har fortfarande inte riktigt begripit om Tjekket Pilsner helt enkelt betyder Tjeckisk Pilsner eller om det är något slags ordlek inblandad. Jag misstänker utan större vetskap det senare.

Färgen är ljust guld, vätskan aningen oklar. Det vita skummet är jättestort och lämnar en hel del rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är smörig på tjeckiskt vis. Lite jäst och torra mineraltoner. En aning av gummi i bakgrunden.

Smaken är lätt jästig med en hel del diacetyl. Beskan är oväntat svag. En lätt och torr estris smak av frukter långt tillbaka i bakgrunden. Eftersmaken är torr och kort med en underlig bismak av fenoler (målarfärg).

Kolsyran är medel till stark, bubblorna små. Vätskan är mjuk.

Lite för oren och spretig för min smak, och rätt konstig för att föreställa en tjeckisk pils. Rolig? Ja, kanske men inte speciellt bra.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 79:00 för 330 ml.

Bild: Mikkeller.

3 kommentarer:

  1. Visst är det en ordlek. Tjekket innebär att den är kontrollerad (checkad), tjeckisk heter på danska "tjekkisk".

    SvaraRadera
  2. @J CStroh: Tackar så mycket för upplysningen!

    SvaraRadera
  3. Jag har ingen aning om hur ofta den bryggs men om den låda som hittade sin väg till Falköping i höstas kom från samma batch så lär det inte vara någon rolig öl nu. Det är definitivt en öl som ska drickas medan humlearomer dämpar smörkolan och andra orenheter.

    SvaraRadera