2010-04-05

Fuglsang Easter Bird

Ännu en i raden av öl som plötsligt fått ett nytt namn när det skulle passa in i ett av Systembolagets släpp (kanske något att blogga om?): Danska S.G. Fuglesang fick trycka upp nya etiketter för sin amerikanska pale ale Early Bird (5,5%) och kalla den för Easter Bird.

Så nu blir det live-recension, ingen unken återgivning från anteckningsblocket!

Färgen är varmt brun; vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och avslutas med en ojämn yta. En hel del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt och humlig med komplexa toner av fruktgodis, kaffe, havregryn, plommon och en lätt beska.

Smaken är mogen och inbjudande; en fin mix av friska beska toner och mjuk maltsötma. Torkad frukt, citrus (grapefrukt, lime), mjölkchoklad och sött bröd. Eftersmaken har en växande torr metallisk bitterhet och lätt fruktiga toner samt en aning av grönsaker/kål.

Kolsyran är lätt till medium-stark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är på den mjuka delen av skalan.

Om amerikansk pale ale hade uppfunnits i Europa med amerikanska ingredienser hade kanske resultatet blivit något liknande: Mer fokus på malten och en ganska moderat beska. Visst skulle jag kunna dricka någon flaska till, men knappast köpa en back: Det börjar riktigt bra, men det finns lite för mycket obalans och konstiga bismaker i eftersmaken.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment påsk (när detta skrivs finns i butikerna 730 flaskor). Pris: 19:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar