2010-04-24

Fullers Bengal Lancer

Efter den tjeckiska orgien på Mitropa var vi ett gäng som drog vidare till Black Lion Inn på andra sidan strömmen.

Där inne var det som brukligt glad och kunnig personal, massvis med öl och mycket gäster.

Så vad skulle jag dricka? Men titta, en av fatpumparna hade en öl som jag inte druckit tidigare: Specialbryggd #5 MHMM - Mindre Humle Mera Malt från Nynäshamns Ångbryggeri, deras försök att göra en ESB. Den har jag inte druckit, men hört en del gott om.

Dropp, dropp, lät det när den tog slut efter att det hamnat en halv deciliter i glaset.

Nu gällde det att inte drabbas av panik. Andas djupt. Tänka klart. Fokusera på kranarna. Fanns det någon real ale i någon av deras två handpumpar? Jodå. Lättnaden var total.

Bengal Lancer, en engelsk india pale ale från Londonbryggeriet Fullers på 5% som bara verkar säljas på cask. Deras vanliga India Pale Ale sägs ha tagits fram på flaska mer eller mindre speciellt för Systembolaget har jag... Fotograferat, men inte recenserat. Märkligt. Nåja, jag har för mig att jag tyckt att den varit okej men inte så mycket mer.

Bengal Lancer i alla fall. Färgen är koppar-bärnsten. Lätt litet skum som är vitt.

Doften är fruktig med lite blommiga humletoner. Frisk och balanserad.

Smaken har en bra humlig med såväl blommor, som färsk frukt. Malt finns också där med smaker av småkakor och honung. Smaken är väl integrerad och lite söt. Eftersmaken har lätta bakgrundstoner av jord och citron(skal). Den är är inte så... vulgärt humlad som vissa av de nyare engelska ioprna kan vara ibland. Relativt mycket malt i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, bubblorna lätta. Vätskan är lätt krämig.

Det här var en öl jag tyckte om. Genom cask-behandlingen kan man få fram en stor smakflora utan att behöva trycka på så hårt åt något håll, och den här ölen passade verkligen för detta.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 69:00 för 568 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar