2010-04-16

Brewdog Bashah

För en tid sedan besökte amerikanska Stone Brewing Company det skotska bryggeriet Brewdog, och dess samarbete gav oss ytterligare en stil-mishmash - en "Black Double Belgian IPA" på 8,6%. På Beer Advocate har den klassats som en American Strong Ale vilket väl... även om det inte är en självklar öl stilmässigt så känns det inte helt rätt. Stilar kan vara svårt numera.

Ölen i fråga har fått namnet Bashah, vilket enligt ryktet ska utläsas som Black As Shit Hoppy As Hell. Den nyfikne kan läsa mer om ölframställandet här.

Färgen är svart, det två fingrar höga skummet är varmt brunt. Massor av skumrester blir kvar på glaset.

Doften är torr, rostad och aggressivt humlad. Kaffe och en mycket lätt aning av rök. Den har en rå, lite oren doft som jag känner igen från andra Brewdog-öl.

Smaken är mycket torr med massor av rostad malt (tänk irländsk stout). Sur-beska fruktiga toner, lite lätt söta bitter-fruktiga toner. Eftersmaken är torr och än beskare med smaker av espresso och bittra örter (bland annat malört). Alkohol i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är lätta. Vätskan är även den lätt.

Vissa öl går direkt in i mitt hjärta. Andra... flyter bara förbi utan att jag egentligen begriper vad de är ute efter eller ger mig några större känsloreaktioner. Det här var helt klart en öl i den senare kategorin. Dubbel IPA? Jo, besk var den ju. Svart? Ja. Belgisk? Tja, jag vet inte ... I varje fall en bra utförd öl, även om jag inte förstår tankarna bakom.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2010, av 3.000 flaskor finns just nu 5 flaskor kvar i butikerna. Pris: 38:40 för 330 ml.

3 kommentarer:

  1. Black as sin hörde jag att det var, fast det är väl inte så noga egentligen :)

    SvaraRadera
  2. @Johan: Det låter ju som en rimligare utläsning, men nu skrev jag att det var ett rykte så det får stå så.

    SvaraRadera
  3. Tyckte bara att alla stilar krockade och lämnade kvar en relativt menlös öl. Brewdog är alldeles för ojämna.

    SvaraRadera