2010-04-05

Närke Häklefjäll

Det blir inte mycket till sekventiellt korrekta recensioner den här gången. Just den här fick det nu bli eftersom jag just fixat till bilden här bredvid. Den dracks på The Rover.

Häklefjäll "åsköl - Passar kanske till ägg?" är Närke Kultubryggeris version av konceptet påsköl, en rauchbier på 4,8%. Man kan anklaga örebroarna för mycket, men inte att ha tråkiga ölnamn.

Färgen är brunröd. Det två fingrar höga skummet är smutsvitt; det lämnar en hel del rester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är mycket rökig, jag kommer att tänka på italiensk salami. Det finns också en lätt syrlig ton som tillsammans med röken får mig att tänka på gammaldags plåster. Aningen kraftig för mig.

Smaken är stor och kraftig med en dominerande ton av hårt rökt skinka. En rejäl men samtidigt lite anonym beska. Ganska söt på sina håll och lite fruktig i bakgrunden. I den långa eftersmaken hittade jag toner av ägg och lite salt; umami? Det finns också rökta toner av korv och lite salt.

Kolsyran är medelstark; bubblorna små. Vätskan är aningen kladdig.

”Väldigt mycket Närke. Kanske lite för mycket för mig?” skrev jag i notisblocket och det är väl en vettig sammanfattning.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 66:00 för 400 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar