2010-04-09

Sigtuna Easter Ale

Spådom: Jag kommer att ha påsköl kvar till midsommar.

I ett försök att bli av med den där lådan med öl som står i vägen så kommer jag nu att dricka och recensera en av årets påsknyheter: Easter Ale från Sigtuna Brygghus. Det är en amerikansk pale ale bryggd med humle från Nya Zeeland: Riwaka och Pacific Gem. Alkoholhalten är den i Sverige så klassiska 5,6%.

Skummet är ljust bärnsten, det är mycket högt och luftigt. Det lämnar en hel del skumrester på glaset. Färgen är djup koppar.

Doften är humlig och har torra friska mintiga beska toner. Lite mineraler och söta jästiga dofter i bakgrunden.

Smaken är först söt med toner av franskbröd. Så dyker det upp milda beska smaker som också innehåller massor av exotisk frukt. Eftersmaken är fruktig och måttligt bitter med toner av färskt bröd och krämig sötma. En intressant aning av ost i slutet.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är mycket len i munnen.

Med en sötma som mer får mig att tänka på en engelsk bitter från cask än en humlig APA så är det här en öl som jag verkligen faller för. Mums!

Betyg: 3,85 (doften drar tyvärr ner en hel del). Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment påsk, i detta nu finns det 19 flaskor kvar). Pris: 26:90 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. Sigtuna Easter Ale var en positiv överaskning. En härlig doft som dock är något dominant. Ett stabilt skum kröner ölet. Ett öl med bra tyngd och rejäl efterbeska. Klart godkänt öl.
    Hoppas ölet återkommer nästa påsk.

    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera