2010-04-07

Founders Centennial IPA

I lördags smög jag mig förbi Systembolaget i Nordstan. När man ändå är i Göteborg ska man väl kolla in läget i denna omskrivna butik. Och kanske fanns det kvar något från mitt-i-månaden-släppet för ett par veckor sedan?

Det fanns det. En av sorterna var dessutom den jag tyckt varit intressantast i släppet: Den amerikanska IPAn Centenial IPA från Founders Brewing Company. 65 IBU, 7,2%.

Färgen är brun-bärnsten, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är varmt smutsgult och det lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är doften av en klassisk amerikansk IPA (jag kom att tänka på mina besök på OT av någon anledning): Mjuk sötma blandas med citrustoner av grapefrukt och lime med toner av deg och en lätt aning av citronjuice.

Smaken är humlig med en fin sötma i botten. Eleganta beska smaker av grapefrukt, kakdeg, rostade nötter och bittermandel. Kroppen är medel till stor. Eftersmaken har en komplex fruktighet (mogna bananer, aprikoser, grapefrukt) med en aning av torrt läder. Värmande alkohol, småkakor och en distinkt beska i avslutningen.

Kolsyran är medelstark med mycket små friska bubblor. Vätskan är lätt mjuk utan någon kladdighet.

Mitt första intryck stämde rakt igenom: Det här är en riktigt välgjord klassisk amerikansk IPA, som inte alls har den primitiva smak som vissa singel-humle-IPA kan få. Riktigt bra, och lite trist att den inte kom ut i fler butiker även om den gärna fått vare ett par kronor billigare.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter mars 2010 (när detta skrivs finns 305 flaskor kvar). Pris: 44:90 för 355 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar