2010-04-11

Närke Kaggen! Stormaktsporter 2008

Hur recenserar man en legend? Ölen som av 110.000 sorter är den högst betygsatta på RateBeer? En öl jag får något mail i månaden från amerikaner som undrar om jag kan köpa åt dem? En hype?

Tja, nu när jag fick chansen så var det ju bara att handla, dricka och skriva ner. Jag har missat att prova den på ett par andra mässor, men nu var det inget snack om det: Dags att dricka Kaggen! Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri, en imperial stout på 10% som lagrats på ekfat. Årgången för mitt prov är 2008.

Färgen är svart, det lilla varmt bruna skummet lämnar en hel del rester på glaset. När man försiktigt snurrar runt ölen i kupan ser man att det blir en del gardiner på glaset, vilket tyder på hög alkoholhalt och/eller hög restsötma.

Den värmande stora doften är tung (på ett tilltalande sätt) med en hel del fatkaraktär, en aning trä, lite alkohol och rök. Doften är mycket balanserad.

Smaken är även den stor, men mycket koncentrerad, sammanhållen och balanserad. Friska(!) fattoner och lite syrlig med mycket mogna och aningen fruktiga smaker. Smaken livas upp, blir komplexare och intressantare av plötsligt framträdande råa humlesmaker. Eftersmaken är även den stor och elegant med whiskeyliknande fatlagrade smaker som får mig att tänka på medicin och plåster. Något alkohol i slutet.

Kolsyran är mycket lätt, knappt märkbar. Vätskan är tjock och lite kladdig.

Stor, tung, elegant men ölen ger också mycket till baka i form av en smakupplevelse utöver det vanliga. Bäst i världen? Mjjjjeee... Hade fatlagrad imperial stout varit min favoritstil hade det nog inte varit omöjligt. Nu är det, för mig, "bara" en fantastisk öl.

Intressant observation: Just nu har den icke fatlagrade Stormaktsporter faktiskt aningen högre betyg på Beer Advocate.

Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Flaska på ölfestival. Pris: 30:00 för 80 ml.

9 kommentarer:

 1. Jag har aldrig fattat hypen med Kaggen. Det är ingen dålig öl, absolut inte men den är inte SÅ bra. Tycker jag.... och då dricker jag mycket, mycket sällan annat än själasvart öl i alla dess former med en förkärlek för Imperial Stout

  Men det är väl det som är det fina, vi har alla olika smak.

  SvaraRadera
 2. Jag håller nog Kaggen som en av de absolut godaste öl jag har smakat, men å andra sidan har jag inte druckit så mycket annat som anses ligga i världstoppen.

  SvaraRadera
 3. Hur som helst verkar det som att du petat ner den några hack på listan med din recension, haha.

  Passande nog, nu när jag blev sugen på något mörkt, så har jag en Sotholmen Extra Stout här i gömmorna. Den kommer passa utmärkt i kväll.

  SvaraRadera
 4. Och vilken är din favoritstil nu när vi vet att det inte är imperial stout?

  -Jimmy

  SvaraRadera
 5. @Jimmy: Det varierar med tiden, vädret och humöret. Det brukar bli någon av Engelsk standardbitter, kellerbier, DIPA eller engelsk porter.

  Just nu är jag nog inne i en porterperiod. Och då menar jag väl utjästa saker kring 4-5% och lite karamelliserat socker i bakgrunden.

  Mums.

  SvaraRadera
 6. Har bara provat denna Stout vid ett tillfälle och måste bara hålla med i att det finns andra Svenska motsvarigheter som är lika bra. Däremot verkar det ju fortfarande vara många som håller den väldigt högt eftersom den vann omröstningen på Allt om Öl nyligen. Visserligen var det inte ett enormt antal människor som röstade men det får väl ses som en fingervisning? eller så är det många "Närkingar" som följer våra sidor...

  SvaraRadera
 7. Kaggen skiljer sig en del mellan årgångarna. Av årgångarna 2006, 2007 och 2008 som är de jag provat tycker jag 2006:an var i en klass för sig och är fortfarande kanske det bästa öl jag någonsin druckit. Årgångarna 2007 och 2008 är också bra, men når inte riktigt upp till samma magiska nivå enligt min mening iallafall.

  SvaraRadera
 8. Såg precis att senaste numret av Buffé har ett recept på en Stormaktslåda med högrev. Mannerström står bakom receptet och tycker att en flaska Stormaktsporter skall hällas i grytan. Troligen gott, men inte vad jag skulle göra med min om jag hade en. :)

  Carnegie Porter och Nils Oscars Rökporter har fått åka med i några grytor här under hösten. Riktigt lyckat faktiskt. Särskilt experimenter med rökportern.

  SvaraRadera
 9. oops! Inte Mannerström som står bakom det receptet, utan lilla jag, Fredrik Kämpenberg (råkade se detta av en händelse sisådär 5 år senare.

  SvaraRadera