2010-04-08

Mikkeller American Dream

I söndags var jag för första gången på Ölrepubliken. Tog en ost- och charktallrik och funderade över vad jag skulle ha för öl. På fat fanns det en del att välja på, men till slut valde jag en öl från Mikkeller: American Dream.

Det är en lageröl på 4,6% som drömmer om att vara en amerikansk IPA, därav namnet. Den är bryggd i Belgien av De Proef. Av marknadsföringsjuridiska skäl kallas ölen i USA för Danish Dream.

Vätskan är klar, färgen är ljust bärnsten. Det fingertjocka skummet är smutsvitt och kompakt. Det lämnar fina skumrester på glaset.

Doften är lite sur, men fruktig humle dominerar. Det finns toner av läder och en lätt unken ton. Karaktären är tung.

Smaken är väldigt humlad och väldigt besk. Kroppen är däremot svag. Torra maltiga toner, med en metallisk beska och lite instängda smaker. Eftersmaken är syrligt-bitter och lite oxiderad.

Kolsyran är lätt, men de små bubblorna lyckas vara lite småvassa. Vätskan är lätt.

En småunderlig öl, inte helt välgjord. Den kändes gammal. Men det borde väl inte Ölrepubliken servera? Jag kom att prata med en välkänd ölprofil om Mikkeller senare samma kväll, och vi var rörande överens om att de verkar ha tappat stinget och att ölen därifrån inte alls har den höga jämna kvalitet som den hade för några år sedan. Trist.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 78:00 för 300 ml.'

Bild: Mikkeller.

7 kommentarer:

 1. Hm, det verkar skumt. American Dream brukar alltid vara väldigt humlefräsch och krispig. Har druckit den ett flertal gånger på både fat och flaska och känner inte alls igen beskrivningen. Kollar man kommentarena på RateBeer (http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-the-american-dream/110815/) verkar folk gilla den (rankad 5:a i världen i sin stil) och det är faktiskt vår mest sålda Mikkeller-öl.

  Tänkte du på om det var mycket ruljans på den kranen innan du beställde eller om det kan ha legat öl i slangarna ett tag?

  Smaken är så klart subjektiv, men på din beskrivning (sur, unken, oxiderad, tung) tycker jag snarare att det låter som om det var någonting fel på det glaset du fick. Fatet kommer från en sändning som kom in i februari btw.

  Mvh
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 2. Drack American Dream på bishops Arms i sthlm för ca 2v sen och då var den riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. En av mina favorit lager!!! Riktigt välhumlad och en öl jag gärna dricker fler av.

  SvaraRadera
 4. Jag har testat rätt många smakprov från olika fat American Dream och en jäkla massa smakprov från flaska (har med den på provningar emellanåt) och inte en gång har fatvarianterna varit lika bra som flaskorna. Färsk flaska är fantastiskt bra!

  SvaraRadera
 5. @Marc: Vi var på Ölrepubliken ganska så tidigt, det är fullt möjligt att jag fick det som legat i slagarna sedan dagen innan. Trist i så fall.

  SvaraRadera
 6. Sune Liljevall4 maj 2011 kl. 11:21

  Drack Amercan Dream från fat på Bishops Arms i Gävle nyligen. Fantastiskt god och smakrik, nästan som en en högklassig amerikank ipa, men utan den höga alkoholen. Dessutom för endast 62 kr från kran. Fantastiskt!
  Sune L

  SvaraRadera
 7. Åker regelmässigt över bron till köpenhamn å handlar nya sorters öl. dricker någon gång en öl på mikkeller bar på victoriagade. efter att ha prövat massor med ölsorter vänder jag ofta tillbaka till "american dream" fantastiskt god öl! jag har ännu inte sprungit på ngn öl i samma klass som är så fruktig trots myckenheten av humle! /Nikke

  SvaraRadera