2010-04-23

Litovel Premium

Förra lördagens ölprovning med Ölfrämjandet avslutades med Livovel Premium, en tjeckisk pilsner på 5% från Pivovar Litovel.

Det blir ingen regelrätt recension, för en sådan gjorde jag för en stund sedan (länk) och gav den då betyget 3,2.

Krögaren Vacke gav ett avogt intryck till den här ölen, som han normalt har i kylen: "Trist. Och mycket av den licensbryggs i Polen".

Själv glodde jag på flaskan. Innehållsförteckning på framsidan. Malt, socker, humleextrakt, humle, jäst.

Socker???

Inte blev det bättre av att den på baksidestexten påstod sig följa de traditionelle tyska renhetslagarna. Obegripligt.

Jag mailade ett par dagar senare importören Birramex och frågade vad de menade, men jag har ännu inte fått någon reaktion från dem.

Jag fick ordet, berättade om vad jag läst, och lite om bakgrunden till varför man har i socker eller annan råfrukt i öl. Jag är inte alls någon motståndare till detta om det görs rätt och om det passar stilen.

Men det passar väldigt sällan i en tjeckisk pilsner, och den här bekräftade den åsikten. Nu hade jag ju druckit små glas av tre andra lite skifande öl i stilen, men Litovel hade ett mycket tydligt "hål" i smaken och den kändes lite... Tom.

Betyget den här gången blev också lite lägre; 2,7.

Senare tillägg: Jag fick nu svar från importören:

Gällande din förfrågan om etiketten så har det uppstått ett mindre tryckfel.

Saken är åtgärdad hos producenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar