2010-04-28

Mohawk Extra IPA

Av olika anledningar tyckte jag att det var bäst att recensera den här idag: Den andra ölen (den första var Rye IPA) från Wicked Wines satsning Mohawk är Mohawk Extra India Pale Ale, en amerikansk dubbel IPA på 7,5%. Själva bryggningen har skett hos Sigtuna Brygghus.

Malt: Pilsner, pale, Munich, crystal. Humle: Amarillo, Cascade, Centennial, Chinook, Columbus, Magnum och Simcoe. Vansinniga 16 gram humle har använts för varje liter öl.

Färgen är djupt röd-bärnsten. Det fasta tre fingrar höga ljusbeige skummet sjunker långsant lämnandes massor av skumrester på glaset.

Doften är fylld av amerikansk humle... Sötma och citrusfrukter. Beskan är robust och kraftig. Lite oljiga smaker och toner av bröd och kokt skinka. Beskan är dock inte speciellt långvarig. Smaker av citron och mild ost. Eftersmaken är syrlig-bitter (som färsk citronjuice) med lite enkel sötma och blommiga smaker. Avslutningen är syrlig med smaker av grapefrukt och knäckebröd.

Kolsyran är mild; bubblorna är små. Vätskan är halv-mjuk.

Jag vet inte... Med allt förhandssnack om den här ölen ("bryggd med inspiration av Pliny the Younger". "Äntligen en färsk bra amerikansk DIPA") så hade jag väntat mig en riktig humlechock. Visst, det här är bra grejer, men jag hade hoppats på något riktigt extra med tanke på all humle som gått åt. Och varför halvlitersflaskan? Något mindre hade varit mer lagom. Gnäll gnäll.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 36:10 för 500 ml.

7 kommentarer:

 1. Bästa svenska ölet på Bolaget på länge, tycker jag. Rekommenderas varmt.

  SvaraRadera
 2. Jag får nog ta en flaska till om ett tag när jag kan vara lite mer neutral i förväntningarna.

  SvaraRadera
 3. Kul att jag just nu sitter och njuter samma öl när jag läser detta. Öl förenar.

  SvaraRadera
 4. Dom senaste Mohawk Extra IPA jag köpte på bolaget var inte alls lika fina som dom första jag köpte vid lanseringen. Har säkert druckit 25st vid det här laget!

  Luktar som det låg en tvål i glaset, samt att den fina skumkronan saknas.

  Jädrigt bra blogg du har, besöks ofta!

  Mvh Micke

  SvaraRadera
 5. Det var väl Pliny the Elder man jämförde den med, inte Younger.


  För övrigt håller jag med om att man hade rätt höga förväntningar, speciellt då man hört folk som testat prototypen (som var hembrygd). Varianten som kommer från bryggeriet är inte lika bra, och det höll Stefan själv med om när jag pratade med honom förra helgen.

  SvaraRadera
 6. Just denna öl får jag olika intryck av varje gång jag dricker den. Ibland är beskan nästan besvärande skarp, ibland är den lite mesig, någon gång är den fruktig humlejuice, ibland inte. Jag blir helt enkelt inte klok på den..

  SvaraRadera
 7. Jag har druckit ett par stycken och tycker att den är OK, men inte mer. Jag tyckte råg-ipan var godare!

  SvaraRadera